Novogodišnje odluke i zašto od njih odustajemo

Krajem godine podvlačimo crtu i analiziramo stvari iza nas.

Razne događaje, očekivanja i planove stavljamo u ladice, a neke prenosimo i u godinu pred nama. Najčešće očekujemo mnogo više nego što je realno, napravimo previše planova za prekratko vrijeme pa se mnogi od njih izjalove. Donosimo odluke kojih se baš i ne mislimo držati, a ovo su samo neke od njih. Zajedničko im je svima da počinju s “u novoj ću godini…”

…smršavjeti

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka vezana je uz izgled, odnosno gubljenje kilograma. Bilo kako bilo, to se najčešće svodi na laganje samome sebi jer se takve stvari ne mogu dogoditi preko noći. Kako kile nisu došle preko noći, ne mogu ni otići preko noći, a mnogi posustanu ako nakon dva tjedna ne vide rezultate. Nije loše imati planove, ali budite realni i ne očekujte od sebe da ćete u mjesec dana smršavjeti tri konfekcijska broja. Započnite s manjim promjenama koje Vam neće predstavljati problem i postupno izbacujte određenu nezdravu hranu. Tako će Vam to prijeći u naviku i postati dio Vas, a ne teška odluka za početak nove godine s kojim nećete izdržati ni do sredine siječnja.

…više vježbati

Do sada ste vježbali samo gledajući utakmice na TV- u ili igrajući igrice na računalu, a u novoj godini planirate posjećivati teretanu minimalno 4 puta tjedno? Budite realni i nemojte ni počinjati jer ćete odustati nakon mjesec dana. Prvo posjetite teretanu ili odaberite sport koji Vam se sviđa te zatim postupno povećavajte vrijeme koje tamo provodite. Tako se nećete preforsirati, ali ni brzo zasititi. Počnite s laganijim vježbama te idite prema težima, nakon nekog vremena to će Vam postati navika pa ćete napraviti sve da ne propustite vježbanje i rad na sebi.

…čitati više knjiga ili gledati više filmova

Mislite da biste trebali čitati više knjiga ili gledati više filmova, ali Vam to radi obaveza baš i ne uspijeva. Možda je razlog taj što i na ovu vrstu razbibrige gledate kao na obavezu. Pa tko bi nakon čitavog dana punog obaveza htio još jednu obavezu bilo koje vrste. Potrebno je promijeniti način razmišljanja. Neka Vam knjige i filmovi budu način opuštanja, a ne pritisak koji stoji kraj Vas na polici i čeka da bude pročitan ili pogledan. Kad na knjige i filmove počnete gledati kao na odmak od stresa i obaveza pronaći ćete više vremena za njih i jednostavno ući u taj čaroban drugi svijet.

…manje kasniti

Da biste nešto takvo promijenili prvo trebate pronaći odgovore na pitanje zašto kasnite te kada i kome najčešće kasnite? Najčešće je to nešto u ljudima što ni s najboljom voljom ne mogu preko noći promijeniti. Umjesto da lažete sebi i drugima, probajte korak po korak mijenjati navike. Ako je potrebno, uključite alarm kako biste se stigli spremiti na vrijeme, izmjerite koliko Vam treba vremena za tuširanje, oblačenje, šminkanje i slično, napravite plan i probajte krenuti na vrijeme. Osvijestit ćete koliko Vam je vremena zaista potrebno, a i ljudima ćete uštedjeti vrijeme i živce koje gube kad Vas čekaju.

…prestat ću pušiti

Još jedna novogodišnja odluka koje se ljudi najčešće ne drže duže od tjedan dana je odluka da će prestati pušiti. Baš kao što je to slučaj i s hranom ili vježbanjem, nije realno da se tako velika promjena dogodi preko noći. Odluka da ćete prestati pušiti definitivno je za svaku pohvalu, ali možda biste za početak trebali smanjiti broj cigareta jer u suprotnom može doći do situacije da napravite preveliki šok za organizam. Ako ste do jučer pušili dvije kutije dnevno, nije realno da preko noći prestanete, bolje je da smanjujete sve do onog trenutka kad ćete shvatiti da Vam ta cigareta zaista nije toliko potrebna koliko mislite.

Ovo su bile samo neke od novogodišnjih odluka. Nemojte se bojati i odustajati prije nego što ste uopće i počeli. Svakako napravite listu želja, ali pritom je najbolje da budete realni i ne očekujete previše u prekratkom vremenu. Tako će to biti odluke za čitav život, a ne odluke koje neće dočekati ni početak veljače. Stoga papir i olovku u ruke i želje i ideje na papir. Sretno!

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button