Od mekoće do čvrstoće

Serijal „Transformers“ predstavlja niz znanstveno-fantastičnih akcijskih filmova u kojima su glavni protagonisti čudni, predimenzionirani roboti.

Plesna predstava „Transformers“ koreografsko-plesnog para Ide Jolić i Marina Lemića izvedena premijerno (8.3.2019.) u Zagrebačkom plesnom centru (osvrt na izvedbu 22.1.2020.) predstavlja skladnu, promišljenu i dinamičnu izvedbu koja gledateljima nudi obilje tjelesne ekspresije naglašene mimikom i glasom.

transformersi 1

Od početnog „kadra“ kada njih dvoje stoje pod zasebnim svjetlosnim stošcima (premazani srebrnom bojom u jednakim bijelim košuljama i crnim hlačama) do komunikacije koja povremeno djeluje kao svađa prvenstveno zbog grotesknih izraza lica (pomalo nalik na izraze likova na Boschovim slikama), pratimo transformaciju na svim razinama: od tjelesne, mimičke, glazbene (Luka Gamulin) i svjetlosne do energetske.

transformersi 2

Jolić i Lemić istovremeno surađuju i tuđe se, svoju ljudsku prirodu nagrizaju nekim vanzemaljskim naznakama čime daju naznaku da mogu biti bilo tko i bilo što.

Njihovu potrebu za komunikacijom narušava nedostatak zajedničkog jezika,pa iako se koriste „gibberishom“ (blebetanjem) ipak ne odustaju.

Promjene u pokretima i mimici „oslanjaju“ se na glazbu koja je u početku elektronička da bi se kasnije okrenula melodioznim zvucima klasične barokne glazbe.

transformersi 3

Mada, prema riječima izvođača, svaku izvedbu dopunjuju novi elementi, ne vjerujem da se nešto osjetno mijenja u ozračju i energiji.
U sezoni 2018./2019. strukovna udruga je koreografiju predstave „Transformers“ proglasila najboljom za tu sezonu, a nastup Ide Jolić proglašen je najboljom pojedinačnom izvedbom.

Foto: Iva Korenčić

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button