Održani su 25. “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”

U prostoru D lounge & Cigar bara zagrebačkog hotela Le Premier, održani su 25. “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”.

To su popularne zabavno-edukativne interaktivne radionice prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, koncipirane kao svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora.

02-vinski-razgovori

Ovom prilikom Stiplošek je ugostio dvije vinarije – Rogić i Celega.
Vinogradi Rogić smješteni su na krajnjem istoku Hrvatske, u Iloku (vinogorje Srijem), a vinarija se nalazi u Zagrebačkoj županiji, u mjestu Dubravica. Bračni par Rogić u vinsku je priču ušao 2010. godine naslijedivši vinograd o kojemu uz njih, kao i o proizvodnji vina, brigu vode tehnolog i enolog.

03-vinski-razgovori

Uzgajaju graševinu i traminac, a prije nekoliko su godina odlučili kreirati pjenušac, cuvée tih sorata i rade ga tradicionalnom metodom vrenja u boci. Ove su godine u Londonu, na International Wine and Spirit Competition (IWSC) za njega osvojili brončanu medalju.

Uz čašu nagrađenog pjenušca u ruci, Davor i Pavla Rogić predstavili su svoju vinariju, priču o tradiciji i autentičnosti i vina koja jako dobro nadopunjuju njihove riječi.

04-vinski-razgovori

Pjenušac Rogić je osvježavajuće, ekstra brut vrhunsko pjenušavo vino koje se može konzumirati u svim prigodama, ali i uz razna lagana jela.

Graševina Rogić je visoko kvalitetno bijelo vino zelenkasto žute boje, ugodne arome, svježeg i skladnog okusa, s izraženom ugodnom svježinom, a izvrsno se slaže sa suhomesnatim proizvodima, jelima od bijelog mesa, ribljih paprikaša i svim vrstama riječnih riba.

05-vinski-razgovori

Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, karakterističnih aroma i okusa za podneblje iz kojeg dolazi. Svake godine Rogići od traminca rade predikatnu berbu, bilo da se radi o kasnoj ili izbornoj berbi bobica. Iznimno se slaže s finim sirevima i desertima, ali je i odličan aperitiv.

“Trenutno se najbolje plasira graševina, a najteže je prodati predikatni traminac. Razlog tomu nije cijena, nego još uvijek nedostatak kulture pijenja vina kod šire publike.”, kažu Davor i Pavla Rogić. “Inače, neka ideja za budućnost je da bi posadili još nešto hektara vinograda te bi i dalje uzgajali graševinu i traminac, a dodali bi još nešto cabernet sauvignona i proizvodili uglavnom samo pjenušce. Za sad razmišljamo o tri tipa pjenušca: brut koji imamo i sada, rosé i vjerojatno jedan nešto slađi.”

06-vinski-razgovori

Vinarija Celega nalazi se u Istri, u Bujama. Mali vinograd koji su njihovi djedovi i pradjedovi s velikom pažnjom obrađivali i proizvodili vino da bi preživjeli, krajem 2000. današnja generacija je proširila sadnjom velikog broja novih loza. 2003. godine otvorili su podrum s mnoštvom modernih i tehnološki naprednijim strojevima i bačvama.”

“Iako imamo više od 20 hektara vinograda i planiramo se širiti, još uvijek smo relativno nepoznata vinarija van Istre. Trenutno se najveći dio vina prodaje kroz točionike u lokalnim konobama, a želja je ići prema buteljama i plasirati što više butelja na šire tržište.”, objasnio je Ivan Puž, bratić vlasnika vinarije te dodao da vinarija ima lijepu kušaonu pa je najljepše, zapravo, vina kušati na izvoru.

07-vinski-razgovori

Ireneo Celega proizvodi Malvaziju, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Teran, a publici Vinskih razgovora vinarija se predstavila Malvazijom koja je na sve prisutne ostavila izuzetno dobar dojam. Žuto zlatne je boje, voćnih aroma, u ustima ugodno svježa, ostavlja pomalo neobičan cvjetno – voćni ugođaj koji poziva na gutljaj više. Odlično se slaže s istarskom hranom kao što su bijela riba, školjke, tjestenina s laganim umacima ili fritaja sa šparogama.

“Ono po čemu se možda malo razlikujemo je činjenica da radimo isključivo s domaćim kvascima i tehnologijom koja je nova, ali daje vino koje podsjeća na neka vina kakva su radili naši stari.”, rekao je Ivan.

08-vinski-razgovori

Josip Novosel je rekao da mu se sviđa Malvazija Celega mada još nije pio ovakvu malvaziju, ali baš u tome što je drugačija vidi njenu prednost na tržištu, na kojemu je jako bitno izdvojiti se po nečemu.

Zanimljiva je i rečenica Tomislava Radića koji je izrazio veliko zadovoljstvo s pristupačnim cijenama obje vinarije i naglasio kako tek treba stvoriti ime pa tek onda dizati cijene, a ne kao neke vinarije koje se tek pojave i stavljaju se cijenama uz bok najvećima u državi.

“Unatoč kvaliteti želimo biti prihvatljivi s obzirom na prosječnu kupovnu moć hrvatskih građana. Smatramo da time doprinosimo kulturi konzumacije vina u Hrvatskoj.”, istaknula je Pavla Rogić.

09-vinski-razgovori

Julio Frangen je izrekao vrlo pozitivne kritike za pjenušac Rogić i kako nagrada iz Londona nije nimalo nezaslužena te se nada kako ćemo taj pjenušac moći kušati i na sljedećem Salonu pjenušaca u Zagrebu.

Publika je bila zadovoljna kušanim vinima, vodila se vrlo živopisna rasprava o svakom vinu i o vinarijama, a kako su obje vinarije prilično nepoznate na širem tržištu tako ih je štošta zanimalo. Opći dojam je da su vina dobra, da su predstavljene vinarije na dobrom putu i naravno, da još ima mjesta za napredak.

Ugodne razgovore i fina vina pratili su i ukusni zalogaji, a posebno ističemo vrhunske sireve Paške sirane, koji se s ljubavlju proizvode u sinergiji autentične paške tradicije i suvremenih dostignuća u sirarstvu, a pokazali su kako se odlično različiti okusi sireva mogu sljubiti uz razna vina.

Kao iznenađenje, na kraju Vinskih razgovora, posluženo je još jedno zanimljivo i fino vino – Deorum, prošek vinarije Sladić iz Plastova, napravljen od autohtone sorte maraštine. Svima se svidio i tražila se “kapljica više”.
Tomislav Stiplošek, organizator i moderator događaja, osvrnuo se na organizaciju i tijek 25. Vinskih razgovora: “Želim zahvaliti svima koji su došli na Vinske razgovore; vinarima, publici pa i samom hotelu, jer organizacija događaja u ova čudna vremena postala je iznimno teška.

10-vinski-razgovori

Predstavili smo dvije manje poznate vinarije, vidjeli smo veliko zadovoljstvo kod publike, a vidim da su i vinari zadovoljni njihovim reakcijama, tako da smo vrlo zadovoljni ovim događajem i smatram da treba donekle nastaviti s takvim normalnijim događajima na kojima možemo osigurati potrebne epidemiološke mjere, jer takvi događaji donose pozitivu, a pozitiva itekako doprinosi našem imunitetu. ”

Dakle, vidimo se na idućim Vinskim razgovorima. Javit ćemo na vrijeme termin održavanja, a u međuvremenu… Imate li prilike, posjetite vinariju Rogić u Dubravici i vinariju Celega u Bujama – nećete se razočarati.

U Zagrebu, svratite na kolače, kavu ili čašu omiljenog pića u bar boutique hotela Le Premier, sigurni smo da će vas osvojiti toplina ovog istinskog hedonističkog raja.
Uz dopuštenje: G.E.T. Report (sve fotografije)

Facebook Like Button