Olimpijske igre veličanstveno sportsko natjecanje

Olimpijske igre definiraju se kao sportsko natjecanje koje se održava svake četiri godine u drugoj državi svijeta. Povijest Olimpijskih igara datira još iz razdoblja stare Grčke nakon čega je slijedila stagnacija, a njihovo ponovno uvođenje započinje krajem 19. stoljeća. Tada se zasniva i prvi Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji otvara prve Olimpijske igre održane 1896. godine u Ateni (Grčka). Danas postoje zimske i ljetne Olimpijske igre dok u početku olimpijskih igara takva podjela nije postojala.

gimnastika

Što su zapravo Olimpijske igre

Olimpijske igre nose naziv za natjecanje između raznih sportaša. Sportaši diljem cijelog svijeta natječu se u grupnim i pojedinačnim disciplinama, ovisno o prirodi igre. Zanimljiva činjenica za olimpijske igre je da se one održavaju svake četiri godine pa sportaši na njih dolaze maksimalno pripremljeni jer im je to jedina prilika da pokažu što mogu.
Mnogi od njih provedu ulažući četiri godine u mukotrpna treniranja kako bi na dan održavanja igara pokazali najbolje od sebe. Države šalju svoje najbolje timove i igrače kako bi predstavili svoju zemlju u najboljem sportskom duhu. Bitno je napomenuti da na OI dolaze samo najbolji odnosno ne postoji mogućnost samostalnog prijavljivanja.

1896-olimpijske igre

Značenje krugova olimpijskih igara

Krugovi u raznim bojama koje simboliziraju Olimpijske igre predstavljaju pet različitih kontinenta. Budući da sve države svijeta s raznih kontinenta šalju svoje predstavnike na ova natjecanja međunarodni odbor smatrao je da je ujedinjenje pet kontinenata zajedno simbol zajedništva i snage bez obzira na boju kože i porijeklo. Crni krug predstavlja Afriku, žuti Aziju, plavi Europu, crveni Ameriku i zeleni Australiju. Svi krugovi zaštićeni su zakonom i ne može ih se koristiti u komercijalne svrhe.

ringovi

Športovi na olimpijskim igrama

Danas službeno postoji 35 sportova koji su priznati od strane olimpijskog odbora. Sportovi su podijeljeni na discipline, a sudionici dobivaju nagrade za svaki događaj. Ovisno o ljetnom ili zimskom programu postoje minimalne razlike što se tiče pojedinih disciplina. Da bi pojedini sport bio uvršten na OI potrebno je da bude međunarodno raširen odnosno da mnogo zemalja sudjeluje u njegovom natjecanju.

„Najvažnije na Olimpijskim igrama nije pobijediti, nego sudjelovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobjeda nego borba. Velik je čovjek onaj tko ne osvaja nešto bez časne borbe.”

sport

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter