Penine Istenič

Vinarija Istenič i obiteljsko imanje, u kojem dominira prekrasna povijesna kurija uređena u duhu najsuvremenijeg dizajna, nalazi u Staroj vasi na Bizeljskom tik uz hrvatsku granicu.

Idilično smještenu među brdašca na kojima se nalaze osunčani vinogradi i posebnu pažnju posvećuje kulturi pijenja pjenušaca.

penine-istenic penine-istenic-1

Istenič i prva slovenska privatna proizvodnja pjenušaca

U idiličnom okruženju u Staroj vasi na Bizeljskom u protekla se 4 desetljeća razvila prva slovenska privatna proizvodnja pjenušaca. Suvremeno zapadno društvo ne može bez vremena. Njime mjeri sve, od skoka u dalj do povijesti. Prema njemu se ponaša kao da je nešto materijalno, što se može posjedovati i stoga živi pod pritiskom; ljudi nemaju vremena za vrijeme.

istenic

U takvoj je društvenoj atmosferi strastveni ljubitelj pjenušca Janez Istenič odlučio proizvoditi ovo dragocjeno vino za koje je potrebno vrijeme. Najprije osnovno vino: da vinograd izraste, da loza postane rodna, da nastane plod, da se grožđe doveze u podrum, da mošt izvrije u osnovno vino koje zatim tek još jednim vrenjem u boci dozrijeva u pjenušac.

Od klasične proizvodnje do vinskog turizma

Tom svojom odlukom i proizvodnjom pjenušca obuhvatio je takoreći sva vremena, od fizikalnog, agrarnog i lokalnog. I dan-danas sve se događa pod vremenskim lukom koji korijenima loze seže u bizeljsko tlo, a čašom pjenušca u lokalno okruženje.

penine-istenic-3 penine-istenic-2

Isteničevi su svojom proizvodnjom pjenušaca zaorali ledinu na području privatnosti. U to su vrijeme, naime, svi veći vinski podrumi bili u društvenom vlasništvu, a samo se u jednom proizvodio klasični pjenušac. To je bilo, dakle, prvo privatno poduzeće u Sloveniji i tadašnjoj federativnoj Jugoslaviji koje je započelo proizvodnju pjenušca klasičnom metodom, a kasnije se ta djelatnost razvila i u uspješan oblik vinskog turizma.

Posebnu pažnju vinarija posvećuju kulturi pijenja pjenušaca

U kategoriji pjenušaca u proteklim je godinama vinarija Ištvanič osvojila 9 šampionskih naslova od čega 59 zlatne i 39 srebrnih medalja. Među nagradama posebno se ističu i cijene tri dodjele – Prix d’Excellence u Parizu, zlatna medalja u Veroni te dva šampionska naslova 2005. godine u Ljubljani i Gornjoj Radgoni.

istenic-2

Kontakt
Stara vas 7, Bizeljsko
T: +386 7 495 15 59
M: +386 41 780 954
E-mail: istenic.doo@siol.net
Web: http://www.istenic.si/hr

Facebook Like Button