Pjenušac Danica sjajna zvizda hvarskoga neba

Održano je premijerno kušanje pjenušavog vina Danice u Konobi Carić u Vrboskoj na Hvaru, u društvu članova obitelji, kolega vinara i brojnih prijatelja vinarije Carić.

danica-pjenusavo-vino-09

Danica je pjenušavo vino napravljeno od autohtone hvarske sorte bogdanuše koja se uzgaja najvećim dijelom u Starogradskom polju na crvenici, a mineralnost i svježina sorte bili su inspiracija za proizvodnju pjenušavog vina, prirodnog biser vina koje se dobiva Charmat metodom (sekundarnim vrenjem u tanku).

danica-pjenusavo-vino-08

Vino od sorte bogdanuša sve je popularnije tijekom ljetnih mjeseci jer je prepoznato kao idealno ljetno vino. Posljednjih godina Bogdanjuša Carić izvozi se u nekoliko zemalja, poput SAD-a, Švicarske, Nizozemske, Belgije i Poljske, a krajem kolovoza kreće na put za Brazil.

danica-pjenusavo-vino-07

A kako je bogdanjuša postala Danica? “Dok se muški dio tima Vina Carić bavi proizvodnjom u vinogradima i podrumu, moj zadatak je bio osmisliti ime vina. Prva asocijacija koja mi je došla na pamet razmišljajući o pjenušavom vinu bila je zvjezdano nebo.

danica-pjenusavo-vino-01

Stoga sam tražila ime u tom smjeru, a budući da je moja nona bila Danica, nije bilo dvojbe koja bi zvizda dobila tu čast.” rekla je Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr., voditeljica marketinga i prodaje.

danica-pjenusavo-vino-06

„S obzirom da svako vino priča svoju priču, Danica nam priča o ljepoti i sjaju jedne posebne žene, – none Danice, koja je ostavila neizbrisiv trag u našim životima, nastavlja Ivana Krstulović Carić. Istodobno to je priča o otoku, o težaku i zvizdi koja ga prati u njegovom dnevnom ritmu, priča o životu u Dalmaciji, koju je na promociji ispričala pjesnikinja Katarina Makjanić u svojoj novoj pjesmi inspiriranoj baš ovim pjenušavim vinom, a ženska klapa Frecije podsjetile su na ulogu zvizde Danice u klapskoj pjesmi.

danica-pjenusavo-vino-05

Na hrvatskom tržištu sve je više pjenušavih vina domaćih proizvođača od autohtonih sorti, pa će svakako biti zanimljivo pratiti kako će se razvijati pjenušava vinska scena juga. Prva iskustva Konobe Carić vina u Vrboskoj pokazuju da Danica pun pogodak i pravi hit, time ukazuje i na veliki potencijal u turističkoj sezoni – jer turistima se jako sviđa ovo pjenušavo vino.

Ivana Krstulović Carić najavljuje niz prezentacija u Splitu i Zagrebu ove zime, gdje će se moći saznati više o Sjajnoj zvizdi hvarskog neba, zvizdi Danici.

danica-pjenusavo-vino-04

BISER VINO

Biser vino (il vino frizzante, le vin pétillant, das Perlwein) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom sadržaja ugljičnog dioksida (ugljik (IV) oksida) i to od 1 do 2,5 bara kod temperature 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat-Martinotti postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera, ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza.

danica-pjenusavo-vino-03

Previranjem će iz 4 g/l šećera nastati tlak od 1 bara. Kada se postigne željena pretvorba, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus.

danica-pjenusavo-vino-02

Više na: https://www.facebook.com/vinacaric/
Fotografije: Julio Frangen

Facebook Like Button