Popularni hoteli koji su nekada bili zatvori

Srećom, ne trebate biti zatvorenik kako biste proveli vrijeme u nekom od bivših zatvora sadašnjih jako lijepo uređenih hotela pa vam biti zatvoreni preko noći neće predstavljati problem. Prošetati ćemo nekim hotelima u kojima ćete poželjeti odsjesti, a njihova zatvorska prošlost će nekima baš stoga biti još privlačnija.

Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet – Istanbul, Turska

Ovaj neoklasičan hotel smješten je u zatvorskoj zgradi s predivnim dvorištem. Hotel Four Seasons Sultanahmet nalazi se u centru Starog grada u Istanbulu, a nekad su ga zvali Sultanahmedov zatvor ili na turskom “Sultanahmet Cezaevi”. Gradnja zatvora započela je 1918. godine i u njoj su se nalazili muški, ženski i maloljetni zatvorenici, ali i umjetnici i politički zatvorenici. Danas ovaj hotel nudi luksuzan smještaj u kojemu možete vidjeti originalne radove turskih umjetnika poput rukom izvezenih turskih tepiha i mramornih kupaonica.

Het Arresthuis – Roermond, Nizozemska

het-arresthuis
Het Arresthuis, na nizozemskom “uhićenje u domu”, naziv je nekadašnjega zatvora. Danas ovaj prostor turistima nudi luksuzne sobe s besplatnim internetom, flat screen televizorom i internacionalnom gurmanskom kuhinjom u restoranu hotela što je daleko od najosnovnije hrane koju su nekadašnji stanovnici ove zgrade dobivali.

Hotel Katajanokka – Helsinki, Finska

hotel-katajanokka
Hotel Katajanokka smješten je u nekadašnji županijski zatvor i jedinicu za zadržavanje optuženika iz 1837. godine. Ovaj hotel bogat poviješću smješten je na otoku Katajanokka u središtu Helsinkija. Unutar zidova od crvene cigle možete pronaći jedinstveni svijet kontrasta uz umirujući komfor, stilizirani dizajn i nordijski luksuz. Restoran Linnankellari nalazi se u podrumu ovog starog zdanja i nudi lokalnu finsko-skandinavsku organsku hranu koja se priprema od najkvalitetnijih sastojaka.

ALCATRAZ Hotel am Japanischen Garten – Kaiserslautern, Njemačka

alcatraz-hotel
U “zatvorskim” sobama ovog hotela gosti mogu iskusiti zatvorski život, a tome pridonose rešetke na prozorima, originalni zatvorski kreveti, koje su napravili nekadašnji zatvorenici, i toalet s umivaonikom u istoj sobi. Stoga tko želi još autentičnije iskustvo boravka u zatvoru neka rezervira smještaj u hotelu Alcatraz am Japanischen Garten. Ovaj prvi njemački zatvor-hotel potječe iz 1879. godine i nalazi se nedaleko od Japanese Garden u centru Kaiserslauterna te nudi smještaj u “zatvorskim” sobama, ali i u konvencionalnim hotelskim sobama. Hinter Gittern Bar, na njemačkom “iza rešetaka”, idealan je za opustiti se uz piće nakon napornog dana prije odlaska na spavanje u tišinu zatvoreničke ćelije ili sobe.

Langholmen Hotell – Stockholm, Švedska

l-ngholmen-hotell
Långholmen Hotell nalazi se u zgradi zatvora iz 19. stoljeća na Långholmen otoku u Stockholmu. Moderne sobe hotela zadržale su mnoge autentične zatvorske detalje iz dana kada je zgrada bila poznata po nazivu Crow Remand zatvor (“Krononnhäktet” na švedskom). U hotelu se nalazi i intrigantno zanimljiv muzej zatvora From Crime to Chains koji je otvoren svaki dan i gostima nudi uvid u uzbudljivu prošlost Langholmena, a muzej i hotel možete upoznati uz pomoć vodiča i raznih zabavnih aktivnosti.

The Old Mount Gambier Gaol – Mount Gambier, Australija

the-old-mount-gambier
Udaljen kratku vožnju od Blue Lake-a i glavne ulice Mount Gambier, ovaj jedinstveni “zatvor” The Old Mount Gambier Gaol nudi širok izbor raznolikog smještaja. Zgrada se koristila kao zatvor od 1866. godine, a danas nudi zanimljive posjete mnogim povijesnim zanimljivostima među kojima su lokacije poput starog predvorja, knjižnice i zatvorske kapelice koje su danas prilagođene modernom načinu života i opremljene su internetom, televizijom i ugodnim namještajem.

The Liberty Hotel – Boston, SAD

the-liberty
Danas je poznat kao luksuzan Liberty Hotel, a od 1851. godine ova zgrada koristila se kao zatvor pod nazivom The Charles Street Jail. Ovaj zatvor bio je “dom” mnogim poznatim osuđenicima poput James Michale Curleya, Malcom x-a, Saccoa i Vanzettia. Danas Liberty hotel elegantno kombinira povijesni stil i arhitekturu s modernim potrebama poput pristupa internetu i vrhunski opremljenoj fitness dvorani.

Tekst omogućio: Booking.com

Facebook Like Button