Upoznajte pravila igranja golfa

Osnovna pravila u igranju golfa.

Nakon što smo opisali čari ovog kraljevskog i elitnog sporta te vas upoznali s osnovnom opremom koju je potrebno imati za početak bavljenja ovim sportom u ovom tekstu donosimo vam osnovna pravila koje bi svaki početni igrač trebao poznavati. Kako ne bi bili nesigurni u sebi tj. kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu poštujte osnovna pravila ovog bijelog sporta.

1. NOSITE VLASTITU OPREMU

Jedno od osnovnih pravila pri igranju golfa je nošenje vlastite opreme. Ne posuđujte opremu od drugih, ali isto tako ne računajte da bi vam netko trebao išta od opreme posuditi. Osim što se smatra da posuđivanje vlastite opreme donosi „nesreću u igri“, posuđivanje se protivi svim pravilima golfa. Vodite računa da uvijek imate dovoljno palica i loptica za igru. Poželjni su i maleni alati za popravak oštećenja na greenovima.

2. NE KASNITE

Za potencijalnu igru potrebno se na vrijeme predbilježiti za svoj red. Preporučuje se nazvati recepciju golfskog igrališta dan prije i rezervirati vlastiti termin i vrijeme. Pokušajte na teren doći barem 30 minuta ranije kako bi se zagrijali i pripremili za početak igre. Nemojte nikada dozvoliti da vas drugi suigrači moraju čekati.

3. KULTURNO ODIJEVANJE

Za većinu sportova ovog tima postoji poseban kodeks odijevanja. Na svom golfskom terenu provjerite koja su propisana pravila. Također je potrebno voditi računa o davanju napojnica osoblju na golfskim terenima.

4. PRAVILA PRIJE POČETKA IGRE

Prije igranja golf loptica se postavlja između tee oznaka u područje kvadratnog oblika. Nikako ne stavljate lopticu na neku drugu početnu točku.

5. TKO IGRA PRVI?

Mnogi se pitaju na koje načine se određuje koja osoba će igrati prva. U većini slučajevi ovakve odluke se donose slučajnim odabirom ili izvlačenjem. Dok igra započne sljedeću rundu igre započinje osoba s najboljim rezultatom iz prethodne igre. Ako su rezultati jednaki postoje zasebna pravila.

golf_1
 

6. NE DIRAJTE LOPTICU

Golf lopticu nikada ne smijete dirati, pomicati ili namještati na terenu kako vi to želite. Ona uvijek mora biti na mjestu gdje je postavljena bez obzira na ravninu terena i slične situacije. Ako je loptica na vašem vlastitom green terenu pravila u nekim slučajevima dopuštaju da ju podignete i očistite.

7. IZGUBLJENA LOPTICA

Postoji mogućnost da vaša loptica odleti izvan granica igrališta. Red se ne smije zaustavljati jer drugi igrači ne mogu čekati da vi pronađete lopticu te da tek tada nastave igru.

8. BRZINA IGRE NA TERENU

Nikako ne smijete svojom sporom igrom zadržavati ostale igrače na terenu. Kada dođe red na vas budite uvijek spremni za izvođenje udaraca kako ne bi usporavali skupinu iza vas.

9. ŠTO AKO LOPTICA PADNE U VODU

Ako loptica padne u vodu savjetuje se izvesti udarac s mjesta odakle ste ju i prema vodenom mjestu usmjerili ili da ju pokušate izbiti van s vodenog područja.

10. BRIGA ZA TEREN I OSTALE IGRAČE

Jedna od važnih stavki prilikom igranja golfa je upravo održavanje terena za golf kao i briga za ostale igrače odnosno sudionike. Ponašajte se na terenu kako bih i vi voljeli da se netko ponaša prema vama.

Autor: Marina Jakšić