Prednosti i zamke rada kod kuće

Razvoj tehnologije i interneta sve većem broju zaposlenika omogućuje rad kod kuće, a ured zamjenjuju radnom sobom i svi oni koji se odlučuju pokrenuti vlastiti posao.

Prednost je značajna ušteda vremena na putovanje i spremanje za posao, ali biti sam svoj šef nije uvijek lako

Iako vam nitko ne visi nad glavom niti provjerava kako organizirate obavljanje zadataka, brojni upadaju u zamke ‘malih žderača vremena’, poput telefonskih poziva, čestih izleta u hladnjak ili bavljenja ukućanima.

Brojni zaposlenici koji rade kod kuće kažu da često ostaju u pidžami ili trenirci do popodneva, ali poslovni treneri tvrde kako to nije najbolja ideja jer je za učinkovitost potrebno ući u poslovni ‘mode’.

rad-od-kuce

To ne znači da se treba našminkati za svoj radni kutak, ali dobra je ideja obući nešto drugo od onoga što inače nosite na kauču pred televizijom.

Kako biste se osjećali ‘poslovnije’ pronađite prostoriju ili improvizirani radni kutak u kojem vas nitko neće ometati tijekom radnog vremena kojeg sami odredite.
Obavijestite obitelj i prijatelji da ste tada zaposleni te da im ne možete biti na raspolaganju.

Stol s računalom ili mjesto na kojem ćete raditi neka ne bude na prolazu kako vas ne bi nepotrebno dekoncentrirali. Prednost rada kod kuće je prilagodba ritma u skladu s navikama, ali postoje i male tajne koje će vam omogućiti da ostanete organizirani.

Ostanite u kontaktu

Radite li honorarno ili na daljinu, nemojte da vas šef ili kolege zaborave. Redovito se javljajte, bilo mailom ili telefonski, kako biste ostali u kontaktu. Nemojte odbijati pozive na druženja ili team building jer su vrelo informacija koje vam mogu koristiti u poslu.
Pokažite da ste i dalje dio ekipe, bez obzira na to što ne dijelite adresu.

rad-od-kuce-1

Pravilo o dvije minute

Ono što možete obaviti u dvije minute, nikad ne odgađajte, tvrdi poslovni trener David Allen. Rješavanjem manje zahtjevnih poslova na vrijeme, spriječit ćete nagomilavanje zadataka te nabildati samopouzdanje i motivaciju.

Odgađanje odgovaranja na mailove ili obavljanja kratkih telefonskih poziva crpi energiju, opterećuje i smanjuje koncentraciju. Zadatke koji oduzimaju više vremena ostavite za kasnije, ali ih upišite u poslovni planer.

Nove ideje u hodu

Šetnja potiče kreativnost za čak šezdeset posto, pokazuje istraživanje pa nije na odmet potrošiti pauzu na žustru šetnju. Stručnjaci tvrde da nije važno šećete li se po traci za trčanje ili krenete sa psom u park – nove ideje lakše dolaze ako otpustite napetost.

Potaknut ćete cirkulaciju, ojačati mišiće i osjećati se bolje što doprinosi zdravlju, ali i produktivnosti.

rad-od-kuce-2

Pustite Mozarta

Protiv mentalnih blokada pomaže slušanje glazbe, osobito klasične, a na listi aktivnosti koje potiču produktivnost su i meditacija, sanjarenje i pisanje bilješki rukom.
Imate li na raspolaganju više od deset minuta možete se odmoriti igrajući računalne igre ili se resetirati drijemanjem, jogom te razgovorom s ljudima koji vam ne crpe energiju.

Sve te aktivnosti aktiviraju dijelove možda koji su odgovorni za kreativnost.

Osobni prostor

U razgovoru je bolje koristiti izraz ‘imam kućni ured’ nego ‘radim doma’, tvrde poslovni treneri.
Tako ćete obitelji, prijateljima, djeci, ali i poslovnim suradnicima dati do znanja da ne pravite razliku između rada u uredu i kod kuće.

Tako ćete im lakše objasniti da niste svima na raspolaganju za druženje kad njima odgovara. Ako možete, zatvorite vrata prostorije u kojoj radite, a dopuštaju li mogućnosti, i imate li dijete razmislite možda i o osobi koja će vam pričuvati dijete.

Facebook Like Button