Predstava Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku savršena je ulazak u jesen

Gradsko kazalište Scena „Gorica“ gostuje s predstavom “Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku” u Teatru u Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka u petak, 22. rujna 2023. s početkom u 19:30 sati.

Tekst i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, režiju Paolo Tišljarić, scenografiju i kostimografiju Irena Kraljić, glazbu Žarko Dragojević i oblikovanje svjetla Vesna Kolarec, a glume Mia Krajcar i Amar Bukvić.

O predstavi Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku

Slava pl. Ištvanić i August Šenoa upoznali su se 31. siječnja 1867. na balu u Velikoj Gorici u svratištu „Biela ruža“. August Šenoa je isprosio Slavu od njenog oca, pristanak za vjenčanje dobili su odmah, ali uz odgodu vjenčanja sve dok August ne nađe „bolji“ posao.

senoa i Slava glumca Mia Krajcar glumac Amar Bukvic

Za to vrijeme zaručnici su razmjenjivali pisma na relaciji Velika Gorica – Zagreb, a iz pisama se vidi koliko su se voljeli.
Kada je August 1968. dobio posao gradskog vijećnika, vjenčanje je održano u Velikoj Gorici. U svom kratkom braku od svega 13 godina, do Augustove prerane smrti, Slava i August Šenoa imali su šestero djece.
Slava je ostala udovica s troje male djece u svojoj 31. godini života. Nikada se nije preudala i cijeli je život posvetila čuvanju uspomene na svog muža.

Predstava, u plemenitom spoju biografskih podataka i fikcije, istražuje zaboravljenu priču o velikoj ljubavi. Tekst i predstava slijede tradiciju begovićevske modernističke estetike, stvarajući komornu, ali gustu i slojevitu mrežu emocija.

Radnja se odvija 5 dana nakon Augustove smrti, 18. prosinca 1881., u stanu Augusta i Slave Šenoe u Zagrebu, u Mesničkoj 36. Slava priprema i pakira stvari za selidbu, mora odlučiti što će od njegovih stvari i zajedničkih uspomena ponijeti u neizvjesnu budućnost.

August je gleda, pomaže i odmaže. U tom makabričnom posljednjem tangu prisjećaju se sreće prvog susreta, zaručničkih pisama, putovanja u Italiju, ali i razočaranja, financijskih problema, političkih protivnika i prerane smrti svojih sinova.

Predstava otvara bolna pitanja koja se svi bojimo postaviti sami sebi: Jesmo li ikad zapravo spremni za „konačni“ rastanak? Bojimo li se toliko rastanka da nas je strah živjeti?

Mia Krajcar i Amar Bukvic predstava

Ulaznice po cijeni od 7 eura se mogu kupiti online https://www.ulaznice.hr/web/event/85/125 ili sat vremena prije predstave na blagajni Centra za kulturu Trešnjevka. Cijena za studente, osobe s invaliditetom i umirovljenike je 5 eura (popust se ostvaruje samo na blagajni CeKaTe-a).

Uz dopuštenje: Centar za kulturu Trešnjevka

Facebook Like Button