Predstavljamo top 5 bijelih vina ljeta – Muškat momjanski suhi 2021 Kozlović

Hrvatska je nadaleko poznata po svojim prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima, ali ljeto je vrijeme kada najviše volimo pijuckati i naša vrhunska vina u ugodnoj hladovini i uz finu trpezu prepunu ukusnih zalogaja.

Kroz vodič Ljetujmo u Hrvatskoj – pijmo hrvatsko, koji piše vinska promotorica prof. Marija Vukelić (WSET2 – najprestižnija svjetska institucija za edukaciju o vinu i žestokim pićima), ovog ćemo vas ljeta na jednostavan, ali praktičan i savjetodavan način voditi kroz Top 5 vrhunskih vina, od bijelih, crnih, rosé vina pa do pjenušaca koja će biti sjajna podrška na svojoj ljetnoj trpezi.

Ovog vam puta donosimo prvu vinsku priču, o jednom od Top 5 bijelih vina našeg hrvatskog podneblja koje ćete obožavati pijuckati tijekom predivnih ljetnih večeri ili uz ukusan zalogaj.

Radi se o sjajnom Muškatu momjanskom suhom 2021, koji nam dolazi iz nadaleko poznate istarske vinarije Kozlović

muskat bijelo vino kozlovic
Foto: Marija Vukelic

O vinu …

Mirisno, primamljivo, zavodljivo. Miriše na muškatno grožđe, narančin cvijet i žutu krušku. Zove na uživanje i dugotrajno ispijanje. Ipak, da nos ne zavara, radi se o posve suhom vinu osvježavajućega i bogatoga okusa. Pravo iznenađenje i radost za ljetne dane!

casa za muskat bijelo vino

Kako ga piti?

vina kozlovic Uživati kao aperitiv, pijuckati, uz zalazak sunca, u dobrom društvu, uz lounge glazbu, na temperaturi od 8-10C (ljeti može i hladnije). Preporuka čaše: Riedel Extreme Riesling/Sauvignon ili klasična čaša za bijelo vino.

Uz zalogaj?

Kozji mladi sir (ili skuta) s maslinovim uljem i paprom, uz tanke kriškice marelice ili par bobica bijelog grožđa uz pržene lješnjake!

Crtica o sorti

vinograd vina kozlovic Muškat momjanski (bijeli muškat) je izvorna istarska sorta Bujštine … Nagrade bilježi još od davne 1935. godine, kada je na smotri vina u Bruxellesu dobio zlatnu medalju, a u njegovim čarima rado su uživali na dvoru cara Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela III u Rimu. Vjeruje se da je u Istru došao iz iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine, a tijekom stoljeća je srastao s istarskom zemljom i preobrazio se u posebnu sortu muškat momjanski.

Zanimljivost!

Muškat momjanski koji resi krasna mirisavost, pretežno nalazimo u posluslatkoj i slatkoj varijanti, sljubljenog s desertima. Kozlovićev suhi Muškat momjanski jedan je od rijetkih suhih muškata na tržištu, a hrabriji gurmani mogu ga sljubiti s blago začinjenom azijskom hranom.

Gdje ga kupiti?

Samo u vinariji! Ovu ekskluzivnu etiketu možete kušati tijekom ljeta isključivo u vinariji Kozlović, na adresi Vale Momjan 78, 52460, Buje, uz prethodnu najavu na mail visit@kozlovic.hr ili telefonski na + 385 52 779177.

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button