Predstavljen Livio Benvenuti, nova linija vina vinarije Benvenuti

Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, predstavili su javnosti na svom imanju u pitoresknom Kaldiru novu liniju vina naziva Livio Benvenuti. Linija Livio Benvenuti sastoji se od dva vina, malvazije i terana i nasljednik je dosadašnje linije Anno Domini.

livio-benvenuti-1

“Naziv smo posvetili ocu, osnivaču vinarije i pioniru modernog vinarstva Motovunštine” istaknuo je u govoru Albert Benvenuti, a Nikola je dodatno pojasnio: “ Linija koja se nekada zvala Anno Domini je zaslužna za mnoge naše uspjehe poput platinastih medalja na Decanteru ili trofeja na IWC-u. Zaključili smo da je toliko stasala da u arhitekturi našeg brenda traži značajniji vizualni i stilski odmak od osnovne linije.

livio-benvenuti-2

Kako ta oba naša vina, Teran i Malvazija, nisu single vineyard, već su dobivena od različitih premium položaja Motovunštine zbog težnje da se svake godine postignu savršeni balans i zrelost, vjerujemo da upravo ona najvjernije izražavaju potencijal i karakter rodnog nam Kaldira i Motovunštine.

livio-benvenuti-3

Kako je naš otac bio veliki poticatelj da se vina Motovunštine baziraju na tradicionalnim sortama našeg kraja smatrali smo da je nazvati tu liniju njegovim imenom najprimjereniji izbor.“

livio-benvenuti-4

Prvijenci nove linije su Teran Livio Benvenuti 2019 i Malvazija Livio Benvenuti 2021. Život nove linije od samog početka je krenuo s velikim uspjehom, jer je teran na ovogodišnjem natjecanju Vinistra osvojio šampionsku titulu najboljeg terana u Istri.

livio-benvenuti-5

Vinski publicist i međunarodni vinski sudac Saša Špiranec je prilikom predstavljanja istaknuo da se po njegovom mišljenju ne radi samo o promjeni naziva i dizajna linije nego i o vidljivom stilskom i kvalitativnom iskoraku. Osobito kada je u pitanju malvazija.

livio-benvenuti-6

“Za teran možemo reći da nastavlja put izvrsnosti koji su Benvenutiji utabali u prethodnom desetljeću, nijansu je uvjerljiviji, zreo i bogat, s gotovo savršenim kiselinskim i taninskim balansom, karakterističnim za velika vina, ali malvazija je iskorak u novo, do sada neistraženo područje kada je u pitanju Motovunština.

Istovremeno je raskošna i elegantna, intenzivnog malvazijskog teka bez utjecaja drva, s obiljem svježine, dugačkog i kompleksnog finiša s mineralnom notom na retrookusu. Jako dobro je iskoristila potencijal iznimne 2021. berbe i dala možda najbolju malvaziju u povijesti obitelji Benvenuti do sada.”, zaključio je Špiranec.

livio-benvenuti-7

Predstavljanju je nazočio i legendarni novinar Željko Žutelija koji je evocirao uspomene na pokojnog Livija Benvenutija i prisjetio se samih početaka vinarije i odabira položaja gdje će se saditi vinogradi na jednoj od najviših pozicija u Istri.

Istaknuo je da su vizija, nenametljivost i skromnost bile njegove odlike, koje su i njegovi sinovi naslijedili te da su, iako su završili fakultete ekonomskog usmjerenja, ipak odlučili ostati kod kuće i nastaviti baviti vinogradarstvom kao životnim pozivom.

Prisutne goste je zabavio talentirani glazbeni duet Little Whisper, a za hranu su se pobrinuli Emil Sošić sa svježim kamenicama, Deni Srdoč s nadahnutom ribljom salatom, Vinko Frlan iz stancije Kovačići s rižotom od šparoga, skute i čvaraka, Nevio Sirotić iz Toklarije s istarskom maneštrom, obitelj Benvenuti s istarskim pršutom i domaćim kobasicama i Olea catering s finger foodom.

Uz dopuštenje: Vinart (sve fotografije)

Facebook Like Button