Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar

Donosimo vam recept za božićni kolačić koji miriše na cimet i blagdane.

Za božićni ugođaj potrebno je samo malo – par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene.

medenjaci-mirjana-spoljar-1

To je dokazala Mirjana Špoljar koja je u subotu s osam polaznika posljednje ovogodišnje #KenwoodKuha slastičarske radionice podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.

Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:

360 g glatkog brašna,
10 g kakaa,
1 čajna žličica sode bikarbone,
40 g mješavine za medenjake,
prstohvat soli,
150 g maslaca,
180 g melasa šećera,
50 g meda,
jedno jaje i
tri kapljice ekstrakta vanilije.

medenjaci-mirjana-spoljar-2

Postupak za pripremu tijesta je jednostavan

Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.
Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.

Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.
Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.
Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.

medenjaci-mirjana-spoljar-3

Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.
Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.
Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Ako uživate u kreativnom radu, ovaj dio će vam se ponovno svidjeti. Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.

Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik?

medenjaci-mirjana-spoljar-4

On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.

Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake i u svoj dom donesite čaroliju Božića.

Dobar tek!

Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotografije)

Facebook Like Button