Proljeće je kao stvoreno za bicikl

Ljepote Požeško-slavonske županije, njihovu srdačnost, neodoljivu gastro i vinsku ponudu najljepše je istražiti na biciklu! Ovdje se isprepleću biciklističke rute koje u potpunosti zadovoljavaju “apetite” modernih putoholičara.

pogled-vile-vinkomir

Vinski podrumi kutjevačkih vinara, ergela u Lipiku i čuveni lipički Perivoj – zaštićeni spomenik parkovne arhitekture; Park prirode Papuk; Sovsko jezero kao “živi spomenik” nekadašnjeg Panonskog mora; kurija Janković u Pakracu, gdje se kovao prvi hrvatski novac…

kuzni-pil

Požeško-slavonska županija prepuna je iznenađenja, no još je bolje što ove ljepote posjetitelji mogu doživjeti na biciklu. Okružena s pet planina – Psunj, Papuk, Dilj gora, Krndija i Požeška gora – na čijim su se obroncima, u podnožju i oko njih ispreplele mreže biciklističkih staza, Požeško-slavonska županija proljetna je top destinacija za sve one koji, osim za turističkim ljepotama, tragaju i za novim iskustvima i doživljajima.

krajolik-bike-rute

Može se izdvojiti najmanje 30 biciklističkih ruta koje vrijedi istražiti. Jedna od staza povezuje planinarsko izletište Omanovac sa Lipikom i Pakracom, a atraktivna “zelena ruta” prolazi požeškim vinogradarskim krajem.

Inače, cijela okolica grada Požege može se istražiti na dva kotača: od nizinske rute koja povezuje Požegu i Veliku do velike kružne rute koja omogućuje pravo malo putovanje kroz ovu Zlatnu dolinu, povezujući Požegu, Pakrac, Lipik, Jakšić…

vinogradi-kutjevo

Za ljubitelje “off road” vožnje idealna je Staza lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik te povezuje jezera Raminac i Pakurnovac. Staza je kratka, ali zahtjevna te se preporučuje istražiti za suhog vremena.

Ljubitelje vina zasigurno će oduševiti i biciklistička ruta koja kreće iz Kutjeva, prolazi kraj Kutjevačkog dvorca te se šumom penje do lokaliteta Vinkomir odakle se pruža pogled na Požešku kotlinu.

park-prirode-papuk

Požeško-slavonska županija s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, poznatom srdačnošću, sjajnom gastronomskom ponudom i kilometrima biciklističkih staza definitivno je destinacija kojoj se gosti rado vraćaju.

suhomesnati-narezaka

Domaći kulen, slanina, kobasica, čvarci, kruh sa domaćom masti, fiš, šaran na rašljama, vinogradski ćevap, cicvara, slavonski čobanac… samo su dio tradicionalnih jela koje gosti mogu kušati i u devet objekata koji su nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije.

strudla-od-sira

Više o biciklističkim rutama, smještajnim objektima i ostalim zanimljivostima ovog kraja potražite u brošuri https://tinyurl.com/y6yxt2bo.

park-prirode-papuk-1

lori-was-here-3 lori-was-here-2

Facebook Like Button