Prvi festival crnog pinota u regiji Modri Les Noirs

Pinot Noir jedno je od najosjetljivijih mirisnih crvenih sorti grožđa, a vino je jedno od najcjenjenijih na svijetu.

Najbolji proizvođači Pinot Noir-a u našoj regiji okupljaju se povodom „Blue Les Noirs – Pinot Noirs Festival and Master Class“.

To je prvi i jedini festival ove vrste u regiji, koji organizira TILIA Estate – Kuća pinota, a održava se od 19. do 20. listopada u Kendovom dvorcu Relais & Châteaux u Sloveniji.

„Iako bi većina proizvođača tvrdila da je Pinot Noir zahtjevan, ponekad problematičan, za mene je on jednostavno predivan izazov. Svi težimo biti kreativni i svi bi se željeli isprobati u nečemu što je možda i provokativno, ali naša vinska kuća ovaj pinot radi s velikom pažnjom i ljubavlju..”, kaže nam Matjaz Lemut, pokretač TILIA Estate – Kuće pinota i međunarodno priznati stručnjak za vinogradarstvo i vinarstvo.

Matjaz Lemut inače je traženi enolog koji se savjetuje i s hrvatskim vinarima poput Feravinom u Slavoniji i Ipšom u Istri.

Subotnji Master Class održat će međunarodno poznati vinski stručnjak Quentin Sadler, vinski edukator, pisac i bloger s više od tri desetljeća iskustva u marketingu vina.

pinot noire festival

Mnogi poznati proizvođači vina iz regije i šire predstavit će svoja vina

Svojim originalnim pristupom, ozbiljnim, ali i šaljivim pričama goste će se provesti kroz rodnu vinsku regiju Burgundiju i pričat će o originalnosti slovenske proizvodnje. Vinari će tijekom subotnjeg Master Classa otkriti svoje kreativne puteve i tajne koje vino čine jedinstvenim te će svi imati priliku nastaviti debatu tijekom večere.

Festival će u nedjelju biti posvećen degustacijama preko 100 različitih pinot noirs-a, raspravama s vinarima, radionici o odabiru najprikladnijeg stakla i mini Master Class-a, ledeni Sadler.

Sudionici će također imati priliku prisustvovati posebnoj radionici koju će voditi Richard Pfister, stručnjak za senzornu analizu i enologiju, te tvorac parfema iz Švicarske.

Pinot Noirs poznat je kao vino koje zahtijeva veliku količinu pažnje i odnosa između proizvođača vina i ljubitelja vina.

“Oboje to želimo. Slovenija i naša regija u širem smislu izuzetno su se razvijali, kreativnost je na visokoj razini, došli smo do točke u kojoj zaslužujemo takav festival – i tko je drugi pozvan organizirati ga, ako ne i mi, Dom Pinotsa”, dodaje Lemut, kojeg je The Financial Times opisao kao “najsvjesnijeg slovenskog vinara”.

Svi ljubitelji vina – dobrodošli!

Partneri na događaju su TILIA Estate, Kendova palača i Caffeine Design.
PRIJAVE
Hotel Kendov dvorec
Na Griču 2, 5281 Spodnja Idrija, Slovenija
T: +386 (0)5 37 25 100
E: info@kendov-dvorec.com

Tekst s dopuštenjem: Tonja Blatnik, voditeljica odnosa s javnošću, TILIA Estate i osnivač iUFC-a

Facebook Like Button