Pustinjska ruža

Pustinjska ruža je svima poznata još kao i pješčana ruža, a opisuje nježni i osjetljivi pješčani fenomen svjetlo žute boje, koji nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita s pustinjskim pijeskom.

Često putujemo i obilazimo sve destinacije ovoga svijeta koje nas zanimaju a sa sobom uvijek volimo uzeti neki suvenir koji će nas podsjetiti na to određeno mjesto i događaje koje smo tamo doživjeli, bez obzira na to da li se to radilo o razglednici ili minijaturnoj autentičnoj skulpturi. Ako ćete ikada putovati u Afriku a nalaziti ćete u blizini velike pustinje Sahare, ugrabite priliku i potražite pustinjsku ružu, prirodno remek djelo u kojem se isprepliće igra vjetra, pijeska i vode.

Kako nastaje pustinjska ruža

Kada voda ispari na sušnim pjeskovitim mjestima, najčešće nakon kratkih kiša, pod utjecajem pustinjske ruže vjetrova, formiraju se nepravilni oblici pod nazivom “pustinjska ruža”. S obzirom na to da se prilkom stvaranja ovog prirodnog fenomena, zrna pijeska zatoče u gipsu, svaka pješčana ruža izgleda drugačije.

To nije jedini način kako pustinjska ruža nastaje. Ona se u prirodi pod utjecajem slane vode može pojaviti kao kristal od kalcija i soli. Ovaj način formiranja pustinjeske ruže dešava se ispod razine slanog jezera u Tunisu, na dubinama od pola do tri metra.

Pustinjska ruža

Pustinjske ruže se uvijek mogu pronaći u raznovrsnim oblicima i veličinama. Ponekad to bude samo jedan mali primjerak ruže, a ponekad veći komad od nekoliko kilograma. Ona će strpljivo čekati u pustinji bez obzira na vremenske prilike, bilo da je riječ o pustinjskim olujama, ekstremnim vrućinama ili rijetkoj i neočekivanoj kiši. Za sve ljubitelje prirode ali i znanstvenike koji poslom ili znatiželjom ulaze u saharsku pustinju, ovo je idealan fenomen za istraživanje.

Specifično je da pustinjska ruža neutralizira svu negativnu energiju iz prostora. Poboljšava razmišljanje i mentalnu percepciju te ponekad otklanja energetske blokade i pomaže kod ublažavanja epileptičnih napada.

Danas je pustinjska ruža unikatna turistička atrakcija a do svog primjerka, ako ne osjećate dovoljno avanturističko raspoloženje i ne krenete u pustinju u potragu za svojim primjerkom pješčane ruže, u Tunisu možete doći po cijeni od samo jednog eura. No zapamtite, nikada ga nikome ne poklanjajte – navodno to donosi lošu karmu.

Izdvojeno

> Najveća pronađena pustinjska ruža teži 56 kilograma, široka je 43 cm a visoka 25 cm
> Najveća nakupina pustinjskih ruža teži 454 kilograma
> Primjerci pustinjske ruže osim u Africi su pronađeni i u Kanadi, u pokrajni Nunavut te u Australiji

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button