Putni gadgeti

Razvoj tehnologije dubinski je utjecao na naše brojne navike – uključujući i putovanja.

Nudimo vam uvid u sedam uređaja i načine na koji su promijenili istraživanje svijeta zauvijek.

Prijenosno računalo

Kao što samo ime kaže – ovaj je tip računala namijenjen za micanje s točke A na točku B. Možda niste presretni kad MORATE ponijeti računalo na odmor kako biste mogli biti u kontaktu sa šefom, ali može biti i neizmjerno korisno sredstvo za javljanje vama dragim ljudima u odsustvu, obnavljanje statusa na nekoj društvenoj mreži, ili traženje korisnih informacija o putovanjima na wish.hr-u.

Mobiteli

Od izume mobitela prošla su desetljeća i danas je nezamislivo biti bez barem jednog. Na putovanjima nam koristi za javljanje obitelji i prijateljima bilo SMS-om, MMS-om ili pozivom. Pametni telefoni, pak, omogućuju fotografiranje, surfanje Internetom, snimanje video klipova i razne druge aktivnosti koje osiguravaju da lijepe uspomene s putovanja budu zabilježene zauvijek.

GPS

Global positioning system ili uređaj sa sustavom globalnog pozicioniranja (GPS) posljednjih je godina ušao u brojne automobile. Uz redovito osvježen program, moguće je pronaći trgovinu mješovitom robom u afričkim kišnim šumama, hinduistički hram u Indiji ili najboljeg frizera u SAD-u. Ukratko: riječ o uređaju koji nam onemogućuje da se izgubimo gdje god bili i što god radili. Skrenite desno!

Mp3 uređaji

Obožavate slušati glazbu? Glazba izravno utječe na naše raspoloženje, pobuđuje uspomene i učinkovito liječi dosadu. Uz razvoj mp3 i mp4 uređaja, koja su danas veličine kutije šibica (i manje) – dostupna je svugdje! Ne zauzima mnogo mjesta u koferu ili džepu, a može prikratiti vrijeme dok putujete vlakom, autobusom ili čekate red na ulazak u neku turističku atrakciju.

Tableti

Lagana, tanka i funkcionalna računala u posljednjih godinu dana zavladala su svijetom. Nude sve klasične usluge kao i standardna računala, a prilagođena su i čitanju elektroničkih knjiga. Više ne morate zatrpavati kofer s brojnim tvrdo ukoričenim knjigama kad polazite na odmor, a kad vam dosadi čitanje zaigrajte neku računalnu igru.

Digitalne kamere

Sjećate li se fotoaparata s filmovima? I mahnitog provjeravanja koliko vam je fotografija ostalo na filmu te jeste li dobro snimili egipatske piramide? Razvojem digitalnih fotoaparata te su dvojbe u potpunosti nestale. Fotografiju možete vidjeti, izbrisati i pokušati ponovo, te izraditi samo one koje želite. Uz pomoć podvodnih digitalnih kamera, pak, možete snimiti fotografiju poput ove ↑.

Prijenosne igraće konzole

Putujete li s djecom na odmor – sigurno znate kako je ponekad teško održati njihovu pažnju i koncentraciju u dugim kolonama na naplatnim kućicama. Imate li pri ruci prijenosne igraće konzole – sumnjamo da ćete se susresti s tim problemom. Dakako, ne dopustite da računalne igre zamijene užitak istraživanja nove destinacije –  neka budu tek predah od zahtjevnog putovanja.