Putujem put svetog Jakova

No, napokon je došao i taj dan, dan polaska.

Odmah da kažem, možete vi planirati sedam mjeseci kao što sam ja planirao, sigurno vam neće sve ići po planu. Dva tjedna prije polaska avio kompanija promijenila je let te sam morao krenuti dan ranije. Prvo vas obuzme osjećaj krize, što sada? Vrtite, tražite i nalazite jedine dvije varijante s još smješnijim izborom, Beograd. Nakon 40 godina opet u Beogradu. Doduše samo aerodrom, ali ipak, idem van EU, a možda me imaju na onom svom popisu. Za svaki slučaj uzimam broj ambasade. Iz Beograda nastavljam za Rim, noćim u Rimu i sutradan hvatam željeni let.

ivica-bota-9

Odmah preporuka onima koji ne znaju (kao što sam i sam bio), svaka avio karta može se promijeniti 14 dana ranije, na vaš trošak. Od 13 dana pa do polaska trošak ide na račun avio kompanije.

ivica-bota-4

Imao sam malo čudan osjećaj dolaskom u Beograd, ali razmak između dva leta bio je kratak pa sam brzo došao sebi. Rim je bio samo noćenje, let za Lourdes pun talijanskih hodočasnika, a doček u Lourdesu bio je uz limenu glazbu.

Dobra stvar u promjeni polaska je višak vremena u Lourdesu. Hodočasnički dio koji u Godini Milosrđa obuhvaća prolazak kroz sv. Vrata, ispovijed, pričest i molitvu može se brzo obaviti. Iako sam došao za vrijeme vojnog hodočašća to sam obavio već prvi dan.

ivica-bota-5

ivica-bota-12

Najviše se čeka na kupanje, a to je za mene bilo značajno, po svim zapisima taj izvor je otkopala sv. Bernadette svojim rukama, a lokaciju joj je pokazala Majka Božja. I odmah da kažem, sva tri dana išao sam na kupanje u toj vodi. Kada se izađe iz vode odmah se oblači, a još dok završavate oblačenje suhi ste bez ručnika i fena.

ivica-bota-1

Osjećaji su jaki bilo da ste vjernik ili niste. Veliki je broj ljudi s Dalekog istoka, a na ljudima vidite zadovoljstvo, vidite optimizam a ne samo pobožnost. Tri put po tri sata sjedio sam s tim ljudima u redu za kupanje i vidio to na njihovim licima, očima, na njima.

ivica-bota-6

Obilazak izvora u Špilji dao mi je osjećaj energije, prisustvo nečega što daje snagu, podiže moral, daje optimizam. Jednostavan je to prostor, mala Špilja i malo s lijeve strane izvor koji je ograđen staklom. Jednostavno, prirodno ali i snažno.

ivica-bota-3 ivica-bota-2

Prošao sam i križni put. Dobro je postavljen, uzbrdo, tako da svatko može osjetiti barem malu težinu u sebi. Pa iako se pomolimo kod svake stranice i skupimo malo snage, cijeli put je dosta naporan.

ivica-bota-8

ivica-bota-7

Lourdes je grad podređen hodočasnicima. Slobodno se može reći da sve nalikuje nekoj industriji. Prodavaonice, hoteli, restorani, javne službe sve je u službi hodočasnika. No ima tu nešto što i zasmeta, ne samo cijene.

ivica-bota-11 ivica-bota-10

mikrofon

Piše: Ivica Bota

Slijedeća postaja na putu svetog Jakova Završio Lourdes, počinje Camino

Facebook Like Button