Razne strane svijeta na jednom mjestu u tanjuru restorana Khala

U Khali se sljubljuju peruanski, mediteranski i japanski okusi poneseni inspiracijom Chefa Ivana Milas koji je svoja iskustva skupljao radeći diljem svijeta i učeći od majstora kuhinja koji su dolazili iz različitih podneblja donoseći tako neprocjenjivo blago svojih gastronomskih tradicija.

Restoran Khala ostavlja dobar ambijentalni dojam uz pomno odabrane mekane smeđe i zagasito zelene boje namještaja s pogledom koji se pruža kroz staklene stijenke na zeleno okruženje Tkalčićeve ulice točno na njenom idealnom dijelu, udaljen od gradske vreve, a i više nego blizu centralnom dijelu grada. Nemoguće je ne zapaziti zanimljivo osmišljen zid na kojem se ljeskaju okrugla stakalca poput ribljih sjajnih škrga koje daju dinamiku, naizgled mirnom i jednostavnom interijeru te čine zanimljiv i dojmljiv detalj restoranu.

khala-2 khala-1

Okusi i mirisi restorana Khala

Molekularna kuhinja i moderan pristup spajaju se u okusima peruanske, mediteranske i japanske kuhinje koje vrlo spretno spaja mladi Milas koji uživa objašnjavajući kako je došao na ideju za pojedino jelo. U Peruu ima puno Japanaca pa su oni donosili mnogo svojih sastojaka u tu zemlju, kaže ovaj mladi chef čiji je specijalan recept jedinstven za ovaj restoran, a to je brancin s čokoladnim špagetima od zrna kakaa, krema od blitve i concasenom od rajčice. Ali krenimo iz početka.

spicey-ebi-tempura

Naravno krenuli smo s predjelom Spicey ebi tempura serviranoj u keramičkoj posudi koja čuva toplinu, a širio se fini miris začina iz paniranih kozica u panko mrvicama sa sweet chilli umakom i chilli majonezom. Ime je opravdalo okus, bilo je ljuto, ali taman koliko treba da oživi okus:), no uz to je glatko tekao pjenušac savršenog elegantnog okusa Dr. Loosen dr. L. Riesling. Ovaj izuzetno popularan pjenušac u svijetu odlikuje se osvježavajućim okusom i iskričavom mineralnošću koja se i očekuje od ove sorte grožđa uzgojene u njemačkoj regiji Mosel, najsjevernije vinorodne regije u Njemačkoj.

Svi su poludjeli za Gyozama u Khali

gyoza-s-patkom
Nastavak je bio izvrstan: Gyoza s patkom zapravo je podatno tanko rižino tijesto punjeno s finim listićima patke i povrća. Svi su poludjeli za Gyozama u Khali koje se još pripremaju i s kozicama uz povrće uz tataki umak ili kao dekonstruirana Gyoza od povrća spravljenog na pari, sotiranim kozicama na maslacu uz sečuanski ljuti umak.

Upoznavanje s vinskom kartom

U iščekivanju glavnog jela došla je na red i vrlo zanimljiva vinska karta ovog restorana koja nudi puno probranih, kako bijelih tako i crvenih i rose vina domaćih renomiranih proizvođača poput kuća Adžića, Kabole, Plenkovića, Tomčića, a zastupljeni su i susjedi Slovenci s izvrsnim Simčićevim vinima.

Također restoran se može pohvaliti i s raznovrsnom ponudom izvrsnih francuskih i talijanskih vinskih kuća. Odličan izbor ogleda se i u vinima s mjehurićima. Pjenušci, šampanjci i prosecca zastupljena su iz najboljih vinskih svjetskih kuća i izmjenjuju se hrvatski Kabola, Matoševići i Šember, talijanski prorosecco Biancavigna te Adami Bosco di Gica te francuski šampanjci vrijedni divljenja kao što su Champagne Louis Roederer, Veuve Clicquot, Moet&Chandonom te Billecart Salmon.

Sezonski meni je ovdje uobičajen pa se tako i stvara izbor jela

Nakon što smo dobro proučili vinsku kartu, tako bitnu svakom restoranu koji želi imati dobru reputaciju u gastronomskoj razglednici Zagreba, došli nam je i glavno jelo na stol. Toliko očekivani specijalitet kuće. Čokoladni špageti s brancinom oduševili su naše nepce u peruansko mediteranskom spoju okusa uz izbor kućnog bijelog vina malvazija vinarije Tomaž. Vino koje je preporuka restorana Khala je fino, pitko, lijepe žute boje, pomalo kremastog mirisa nenametljivo na nepcima – svakako je i naša preporuka.

cokoladni-spageti-s-brancinom

Izdvojeno:

> Mozaik odličnog menija nudi za svakoga ponešto, a u konačnici možete doći na, zamislite napokon u gradu, domaću pileću juhicu.

> Ali remek djelo u juhama svakako je duo cappuccino. Ne, to nije talijanski topli napitak od kave već izvrsna juha od domaće rajčice s pjenicom od graška začinjena uljem od bosiljka i bundeve. Oduševljenje za svačije nepce

I tako svemu lijepom dođe kraj, ali mi smo odlučili produžiti ugodne trenutke uz Kozlovićev muškat slamasto žute boje, mirisa dunje i cvijeća, opojnog mednog okusa iz 2016. koji smo sljubili s desertom od čokoladnog soufflea s orašastim plodovima i sladoledom od vanilije. Mmmmm …. savršeno dobar dan u restoranu Khala.

cokoladni-souffle-s-orasastim-plodovima