Recikliranje na malo drugačiji način

Umjesto da ih bacite ponovno reciklirajte i tako iskoristite neke stvari u svom domu.

Svi dobro znamo što se sve može reciklirati, znamo i da u svojim dvorištima i pred zgradama imamo kante za sortiranje, odvajamo papir od plastike i stakla, a staru odjeću ili poklonimo ili od nje napravimo krpe za čišćenje stana. No kako ponovno koristiti odnosno reciklirati neke stvari umjesto da ih odbacite otkrivamo vam u ovome tekstu.

recikliranje papira

Papir

Osim da ga odnesete u plavu kantu, papir možete iskoristiti za svoje kreativno izražavanje. Stare novine možete iskoristiti za kaširanje.
Za to su vam osim novina potrebni balon i ljepilo. Nakon što oblijepite cijeli balon, pustite da se osuši, prerežite ga i od njega napravite dječju masku ili pak ukrasne posudice.
Uz malo boja i par poteza kistom, evo novih kreativnih uradaka. Novinski papir možete iskoristiti i za pranje prozora jer savršeno uklanja masnoće i mrlje.

recycled-plastic-a

Plastika

Osim što za prazne bočice možete dobiti 50 lipa, možete ih i kreativno iskoristiti u svojem domu. Od čepova možete napraviti neobičan zidni sat za što vam je osim 12 čepova potreban i satni mehanizam ili pak možete napraviti mozaik od raznobojnih i raznovrsnih čepova. Od bočica možete napraviti ukrasne vaze, lampe, držače za olovke, ali i posude za cvijeće. Ukrasite ih malo bojama i evo unikatnih primjeraka za vaš stol, policu, balkon ili vrt.

guma

Metal

Stare konzerve možete iskoristiti kao posude za cvijeće ili pak na radnom stolu za čuvanje olovaka. Imate li stari bicikl, kotače možete iskoristiti za mobilije i viseće ukrase u domu. Po njima možete povješati razne trakice, ukrase i stare fotografije i evo ideje za neiskorišten kut ili slobodan zid u sobi.

metal reciklaža

Staklo

Od staklenih boca i staklenki od povrća napravite svijećnjake. Oni mogu biti različitih oblika i visina, stoga pustite mašti na volju i iskoristite ono što imate u domu. U staklenke možete postaviti i fotografije te tako dobiti neobične i nesvakidašnje okvire za slike, dok boce možete omotati špagom, ukrasiti mašnama i trakicama, staviti u njih malo ukrasnog pijeska i svijećnjak je gotov.

biljka recikliranje reciklaža staklo staklenke

Odjeća

Da se od stare od stare odjeće mogu napraviti krpe za brisanje prašine, to već znaju i vrapci na grani, ali ne znaju svi da se od stare odjeće mogu napraviti i prekrasni primjerci tepiha napravljenih od platnenih traka vezanih u čvorove, ukrasi za dom, torbice i slične stvari. Možete napraviti i prekrivače u patchwork tehnici ili prišivke koje mladi vole za jednobojne majice ili odjeću s greškom.

recycled-dolls

Pluto

Ono što još možete iskoristiti umjesto da samo bacite u smeće su stari pluteni čepovi od vina. Od njih možete napraviti podloške za čaše ili za vruće posude i lonce, možete napraviti unikatne okvire za slike ili pak držače za fotografije i poruke. Polovice čepova možete lijepiti na stare okvire, a za držače fotografija vam je osim čepa potrebna i malo čvršća žica.

Većina onoga što vam se čini da je smeće, zapravo u sebi krije brojne mogućnosti. Čak i biljni otpad može se iskoristiti za kompost i gnojenje novih biljaka, stoga dobro promislite prije no što sljedeći put punu vreću odnesete u smeće.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button