S planine se dalje vidi

U jednoj od najzanimljivijih zgrada u središtu Zagreba, plavoj elipsoidnoj uglovnici arhitekta Stjepana Planića (1900.-1980.), u Napretkovom kulturnom centru na prvom katu otvorena je izložba fotografija (organizatori su Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić) pod nazivom „Pogledi s planina“ koja je nastala u radionici mladih Hrvatskog fotosaveza voditeljice Zlate Medak u povodu obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj (26.2.-18.3.2024.).

izlozba fotografija runolist NP risnjak

Obilazeći Nacionalni park Risnjak mlađahni fotografi nisu sreli (pretpostavljam, željenog) risa no vjerno su dočarali veličanstvene planinske krajolike „…izložbom koja prezentira njihove dojmove o prirodi: prirode koja je surova, hladna i nemilosrdna, ali i tako predivna, puna boja, mirisa, inspiracija koje pokreću umjetnost-svijet.“ (Marko Ožura).

Na izložbi su zastupljene fotografije snimljene iz daljine kako bi se dočarala panorama i kamena „tekstura“ planina ali i one koje ulaze u razna staništa, praktički prodirući u „privatni“ prostor sitnih bića…

izlozba fotografija NP risnjak Planinarsko društvo Napredak

Fotografiranje (ne mislim na pošast selfija ili dokumentiranje situacija koje prikazuju nečije „sepstvo“), ukoliko se ne radi o poslovnim razlozima, obično izaziva motiv koji potiče potrebu da ga se sačuva i njegova posebnost podijeli s drugima: tako i zato nastaju izložbe i albumi (danas obično u digitalnom obliku, ali kao i oni nekada, za pohranu i čuvanje).

Izložene fotografije prikazuju ne samo kuda su prolazili mladi fotografi nego i što je svatko od njih vidio/vidjela: boravili su u istom ambijentu ali su promatrali iz različitih motrišta i vidjeli drugačije motive, sjene, boje.
Osim želje da se pokaže izložba mladih fotografa u povodu visoke obljetnice Hrvatskog planinarskog saveza, izložba svojom dopadljivošću gotovo izravno poziva na posjet Risnjaku, Bijelim i Samarskim stijenama. Popustite njihovu zovu!

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button