Samouki kuhar nevjerojatne karijere Quiquea Dacoste

Može zvučati kao bajka, ali to je stvarnost nevjerojatne karijere Quiquea Dacoste. Od rane mladosti počeo je raditi kao kuhinjski pomoćnik u restoranu koji sada nosi njegovo ime, a od 2009. vodi “Quique Dacosta Restaurante” kojeg okružuje prekrasno Mediteransko more u raskošno lijepoj Španjolskoj, a restoran se nalazi u odabranom društvu čak devet španjolskih restorana koji su nagrađeni s tri Michelin zvjezdice.

Izdvojeno:

> Ovaj kuhar proglašen je jednim od 25 najelegantnijih muškaraca Španjolske, Dacostova se slava proteže i izvan zidova njegove kuhinje. Posjetitelji Muzeja ilustracija i moderne u Valenciji, 2015 godine mogli su doživjeti posebnu izložbu u kojoj je Dacosta opisao svoj put kojim je krenuo u traženju svog modernog mediteranskog stila.

> Svakako treba naglasiti i njegovu karijeru kao popularnog pisca, koji je objavio pet knjiga.

quique-dacosta-1Život za štednjakom nije oduvijek ono o čemu je ovaj glavni kuhar sanjao, s 14 godina kada je došao na Déniju želio je postati DJ. Danas sa zadovoljstvom uspoređuje svoj posao s onime o čemu je sanjao kao dijete: “Obije profesije imaju ideju o stvaranju novoga. DJ stvara glazbu iz pojedinačnih zvukova a kuhar uzima organske sirovine i pretvara ih u kulinarsko iskustvo.”. Srećom za goste restorana prevagnula je gurmanska strana.

Veliko dostignuće i potvrda ovog genijalca u gastronomiji svakako je i pozicioniranje “Quique Dacosta Restaurante” među 50 najboljih svjetskih restorana u zadnjih nekoliko godina. Kada je god moguće Dacosta koristi lokalne proizvode koje nabavlja unutra kruga od 75 kilometara, na španjolskoj Costa Blanci. To bi možda bilo ograničenje za nekog drugog, međutim kod Dacoste, to ima suprotan učinak, te on stvara kompozicije nadahnute beskonačnom znatiželjom, vođen strašću za istraživanjem i kreativnošću, glavne osobine koje izviru iz njegovih jela.

Dacostin stil pomiče granice. On sa svojim timom dovodi okus, koncept i tehnike jela do samih granica, u kojima pronalazi individualne nijanse u svakom sastojku. Rezultat takvog rada je jedinstven potpis vrhunskog kuhara. Samouki kuhar svoj jelovnik bazira na 30 jela, delikatnih remek-djela koje prikazuju svu raznolikost različitih područja Španjolske.

Kultura, tradicija, okusi i priče spojene su zajedno u minimalističko djelo. Dacostina filozofija ostala je nepromijenjena više od 15 godina, vrhunska kvaliteta proizvoda, savršeno umijeće i poštovanje prema prirodi. Tako su nastale kreacije poput čaja od kozorepca s lišćem artičoke, škampa na žaru, zelenog curry avokada s kukuruzom.

Oni koji žele doživjeti i okusiti kreacije ovog talentiranog muškarca mogu doći u Restaurant Ikarus u Salzburgu tijekom studenog 2017. godine gdje Quique Dacosta gostuje kao glavni kuhar.

Uz dopuštenje: Hangar 7
Fotografije: ©Helge Kirchberger Photography / Red Bull Hangar-7

Facebook Like Button