Daniel Boulud chef za kojeg zna cijeli svijet

Francuski kuhar Daniela Boulud u zemlji prilika? Teško da postoji slasnija preporuka od, ovjenčanog Michelinovim zvjezdicama, kuhara Daniela Bouluda koji u New Yorku prezentira svojim gostima izvrsne kombinacije najutjecajnije francuske kuhinje sa kulinarskim običajima zemlje čiji je moto “više, brže, dalje”.

Uvijek je dobro vrijeme za vrhunski objed kod chefa Daniela Bouluda

Kulinarsko carstvo slavnog chefa Daniela Bouluda danas se proteže od Palm Beacha, Miamia, Bostona, Washingtona, Montreala, Toronta, Londona pa sve do Singapura u kojima posjeduje restorane, a k tome je pridodao šest restorana u New Yorku i tri lokacije gurmanskih dućana Epicerie Boulud.

Daniel Boulud

Ipak od svih restorana u kojima caruje ovaj slavni chef najpoznatiji je “Daniel u New Yorku” koji je proglašen jednim od deset najboljih svjetskih restorana od strane International Herald Tribuna.

Goste restorana dočekuje elegantan ambijent, gostoljubiva usluga i pravi kulinarski doživljaj koji je odigrao veliku ulogu u restoranu koji je nagrađen s dvije Michelin zvjezdice.

Daniel

Kako je sve počelo

Odrastajući na obiteljskoj farmi u blizini Liona, Boulud je spoznao važnost svježih namirnica i moć godišnjih doba.

To je ostavilo najveći utjecaj na njega, koji ga i danas prati kao i sjećanja na bakinu domaću kuhinju. “Izrazito je važno korištenje sezonskih namirnica, kada su one u naponu okusa” zabilježio je ovaj svjetski poznati kuhar.

Daniel Boulud

Karijeru je započeo kao petnaestogodišnjak, kada se probio do završnog kola natjecanja u kojem se tražio najbolji kuhar pripravnik. Od tada je radio u Francuskoj i Danskoj uz tri legendarna francuska kuhara Rogera Vergéa, Georgesa Blanca i Michela Guérarda.

1982. godine odlazi u Ameriku u svojstvu privatnog kuhara za izaslanstvo Europske komisije u Washingtonu. Svoj ugled izgradio je u New Yorku u Polo klubu i restoranu Le Cirque prije nego li je započeo graditi vlastite karijeru.

Već praktički od samog dolaska u Ameriku Bouludov ugled raste na svjetskom nivou zahvaljujući njegovoj tradicionalnoj ali maštovitoj francuskoj kuhinji.

daniel

Bouludova strast prema prirodi

Bouludova strast prema prirodi igra važnu ulogu u pripremi jela, i ona ga prati cijeli život. To se naročito može osjetiti u njegovom korištenju i upotrebi različitih sastojaka: “Sve se svodi na korištenje sastojaka na najbolji mogući način. Stalno propitujem na koji način mogu iskoristi nekorištene sastojke ili kako ih reciklirati” izjavljuje često Daniel Boulud.

Upravo ova filozofija najbolje se odražava u jelovniku restorana Daniel koji svojim odabirom jela i namirnica odaje počast svakom godišnjem dobu, i istovremeno nudi najfinije ručno brane sastojke kada je u pitanju voće i povrće, ali u ponudi je i tražena divljač kao jedan od specijaliteta njihove kuhinje.

daniel-boulud-4 daniel-boulud-3

Restoran je to koji slavi više od dvadeset godina iskustva i zahvalan je svojim vjernim gostima, a izuzetno je cijenjen i poznat po specijalnim događanjima kao što su proslava burgundijskih vina La Paulée ili posebne jesenske večere u kojoj je bazična ponuda divljač.

Uz dopuštenje: Hangar 7
Fotografije: ©Helge Kirchberger Photography / Red Bull Hangar-7

Facebook Like Button