Savjeti za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima

Prije početka zime, koja donosi brojne nepredvidljive situacije u prometu dobro je primjeniti nekoliko korisnih uputa uz čiju pomoć se mogu lakše svladati eventualne neugodnosti na zimskim cestama.

Posebnu pozornost posvetite gumama

Za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima vrlo je važno optimalno prianjanje, stoga se pobrinite da vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama s dovoljnom dubinom gaznog sloja. On prema zakonskim odredbama mora imati minimalno 4 mm, a dubinu treba izmjeriti na unutarnjem i vanjskom rubu gaznog sloja. Obratite pažnju i na tlak u gumama, provjerite ga barem jednom mjesečno i po potrebi prilagodite, a gume redovito pregledavajte i zbog mogućih oštećenja ili neravnomjernog habanja.

Prije vožnje s automobila očistite snijeg i led

Prije nego što sjednete za upravljač, s vozila pažljivo očistite eventualni snijeg ili led, a pritom ne zaboravite snijeg na krovu, poklopcu motora i prtljažniku. Temeljito očistite vjetrobransko i ostala stakla te ogledala, čime ćete osigurati optimalnu vidljivost za vrijeme vožnje. Nemojte zaboraviti očistiti farove. Zimi se vjetrobransko staklo češće prlja, stoga se pobrinite za dovoljnu količinu tekućine za pranje stakala, koja mora biti namijenjena za uporabu pri niskim temperaturama, a provjerite i stanje brisača.

Pazite na dužu sigurnosnu udaljenost

U zimskim uvjetima kočite ranije nego obično jer se na snijegu i ledu produžuje zaustavni put. Također se preporučuje da blaže pritišćete kočnicu.

Kad skrećete, nikad nemojte istovremeno i ubrzavati ili kočiti

Ako od vozila zahtijevate dvije stvari istodobno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može smanjiti vaš nadzor nad vozilom. Ako je moguće, brzinu radije prilagodite već prije zavoja.

zimska-voznja-1

Izbjegavajte iznenadne i nagle pokrete

Iznenadni manevri poput naglog kočenja, brzog okretanja upravljača ili iznenadnog ubrzavanja mogu negativno utjecati na dinamiku automobila i prouzročiti gubitak kontrole nad vozilom.

Budite osobito oprezni u vožnji preko mostova i prijelaza

Na mostovima i prijelazima postoji veća vjerojatnost poledice, stoga pri vožnji preko tih područja vozite izuzetno pažljivo i uz smanjenu brzinu.

Ako zapnete u snijegu, ne pretjerujte s pritiskanjem papučice za gas

Ako budete prejako stiskali papučicu gasa, postoji opasnost da se samo još dublje zakopate u snijeg.

Razmislite o kupnji lanaca za snijeg

Ako živite na području gdje često vozite u teškim zimskim uvjetima i na cestama se često susrećete sa snijegom i poledicom, razmislite o kupnji lanaca za snijeg. One će vašem vozilu u spomenutim situacijama osigurati bolje prianjanje na cestama prekrivenima snijegom ili ledom.

zimska-voznja-2

Vodite računa o drugim vozačima

Možda ostali sudionici u prometu ne voze tako oprezno kao vi, stoga Goodyearovi stručnjaci preporučuju da održavate veću sigurnosnu udaljenost između vozila te da vozite predvidljivo, a prije svakog skretanja ili promjene voznog traka to jasno pokažite.

Nemojte zaboraviti korisna pomagala

U vozilu morate imati paket pomagala koja će vam olakšati nepredvidljive situacije na cesti. U paketu će dobro doći plastična boca vode, prekrivač, punjač telefona, toplija zimska obuća i slično. U prtljažniku je svakako dobro imati lopatu za odgrtanje snijega.

Tekst omogućio: Goodyear Dunlop Sava Tires, d.o.o., jedan je od vodećih proizvođača guma u jugoistočnoj Europi. Tvrtka Goodyear Dunlop Sava Tires odlikuje se certifikatom Tvrtka – prijatelj obitelji i 2016. godine već je četvrti put zaredom dobila neovisni certifikat Top Employer, a ima oko 1400 zaposlenika.

Facebook Like Button