Sedam razloga zašto posjetiti Kaštela

Najmanje je sedam razloga zašto ovoga ljeta posjetiti Kaštela. Jedan od njih je Festival ljubavi, koji se odražava svakoga ljeta od 4. do 10. kolovoza.

1.Najljepša ljubavna priča u Kaštel Lukšiću

Kako je u svakom gradu najbolje krenuti od središta, tako i mi ovu priču započinjemo u centru… Iako je, kad su Kaštela u pitanju, priča vrlo specifična. Ovo je jedini grad u Hrvatskoj koji nema jedinstveno središte, nego čak njih sedam s obzirom da je zapravo riječ o sedam pitoresknih mjesta nanizanih između dva UNESCO grada – Splita i Trogira.

No, kako je Lukšić četvrti Kaštel pripada mu status središta. U njemu se generacijama prepričava legenda o Miljenku i Dobrili, ljubavnicima iz 17. stoljeća.
Njihova tužna ljubavna priča živi u pjesmama i predstavama, a vrhunac doživljava svakoga kolovoza na kaštelanskom festivalu ljubavi „Legenda o Miljenku i Dobrili“. Nesretni ljubavnici živjeli su u dvorcima Vitturi i Rušinac u Kaštel Lukšiću.

Iako su njihove obitelji bile posvađene uspjeli su se vjenčati, no samo dan nakon vjenčanja Dobrilin otac ubio je Miljenka, a njegova kći od tuge je izgubila razum, razboljela se i umrla. Posljednja joj je želja bila da je pokopaju pored Miljenka u crkvici svetog Ivana iz 16. stoljeća. Na grobu pored oltara i danas stoji natpis „Pokoj ljubavnikom.

Miljenko i Dobrila 03

2.Stara maslina u Kaštel Štafiliću

Ovo je prvi Kaštel krenete li od Trogira prema Splitu. U njemu je splitska zračna luka, prekrasne plaže – Resnik, Bile i Gabine, jedinstvena kula Nehaj, ali i 1500 godina stara maslina. Ovaj spomenik prirode svjedoči o tradiciji i životu kaštelanskih težaka koji na padinama brda Kozjak od pamtivijeka njeguju masline, vinovu lozu i najsočnije trešnje na svijetu. Impresionirat će vas njezina visina od deset metara, ljepota debala obujma šest metara i njezina raskošna krošnja obujma 22 metara.

maslina

3.Biblijski vrt u Kaštel Novom

Jeste li znali da su Kaštela pradomovina Zinfandela, na ovim prostorima poznatog kao Crljenak kaštelanski, koji je prije 200 godina krenuo na svoj put u Ameriku i tamo postao jedna od najomiljenijih crnih sorti vina. Da je riječ o hrvatskoj sorti potvrdili su trsovi iz jednog starog vinograda u Kaštel Novom, nakon čega je krenula njezina revitalizacija.

To je možda jedina sorta u Hrvatskoj koja ima svoju spomen ploču i to u Biblijskom vrtu u Kaštel Novom, zasađenom na padinama Kozjaka uz crkvicu Gospe od Stomorije. Okruženi zelenilom uživat ćete u miru i pogledu na Kaštelanski zaljev, splitski Marjan i trogirsko Čiovo.

bibvrt

4.Kaštel Stari odličan izbor za obiteljski odmor

Povijest Kaštel Staroga vezana je uz trogirskog vlastelina Koriolana Cipica, čiji kaštel iz 15. stoljeća i danas krasi središte mjesta. Zapazit ćete i palaču obitelji Celio Cega, iz16. stoljeća te u moru uronjene temelje kaštela Andreis. Ovo mjesto s uređenim plažama savršeno je za obiteljski odmor, a za ljubitelje aktivnog odmora važan je podatak da od Kaštel

Starog vodi obilježena planinarska staza do prijevoja Malačka na kojoj su dva planinarska doma. Od njih vode planinarske staze prema Kozjaku i Zagori. Malačka je jedan od najljepših kaštelanskih vidikovaca s kojeg puca pogled prema Velom i Malom polju, Splitu, Trogiru i otocima.

dvorac Vitturi

5.Klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca

Podigla su ga braća Cambi u početkom 16. stoljeća, a njegov specifičan cilindrični oblik daje mu i danas poseban šarm. Kaštel Kambelovac mjesto je duge ribarske tradicije, dobrih vina i klapske pjesme. Nekada je tu bila prva baletna škola u Dalmaciji, a danas je jedan od najjačih brendova mjesta nadaleko poznata Klapa Cambi. Iako se ljeti u svih sedam Kaštela održavaju brojne manifestacije, najpoznatija je svakako „Večer dalmatinske pjesme“ koja se održava u središtu Kambelovca.

Kastilac Kastel Gomilica 01

6.Igra prijestolja u Kaštel Gomilici

Jedinstvena utvrda Kaštilac toliko je impresionirala ekipu Igre prijestolja da su se tu snimali kadrovi četvrte sezone ove planetarno popularne serije. Srednjovjekovni dvorac kojeg su sagradile časne sestre benediktinke i njegovo okruženje pretvoreni su u Braavos, grad na moru prema kojem se na kraju četvrte sezone uputila Arya Stark.
I danas je ova utvrda u promotivnim filmovima i na fotografijama jedan od simbola Dalmacije i Hrvatske, a Kaštel Gomilica je zbog Marine Kaštela omiljeno nautičko odredište.

Kastilac Kastel Gomilica

7.Podvorje u Kaštel Sućurcu

Najstariju jezgru Sućurca čini Podvorje, sklop Kaštilica s dvorištem ljetnikovca nadbiskupa Averalda iz 15. stoljeća, na čijem se južnom zidu nalaze raskošno ukrašeni prozori u stilu visoke gotike te seoske kuće. Za razliku od ostalih Kaštela, ovdje je trg formiran na južnoj strani ljetnikovca. Ovo je mjesto i početna točka obilježenog planinarskog puta koji vodi do Vele stine i do Putlja – službeno najljepšeg planinarskog doma u Hrvatskoj, te dalje stazom do prijevoja Vrata na hrptu Kozjaka i zapadno do crkvice sv. Luke.

Kastilac Kastel Gomilica

Facebook Like Button