Sinovi mame Rowling

Britanska spisateljica Joanne Rowling (1965.), poznatija kao J.K. Rowling (J za Joanne, K za Kathleen – dodano bakino ime), kreatorica je književnog lika, mladog čarobnjaka Harrya Pottera, čije je pustolovine opisala u sedam knjiga.

Nakon što su snimljeni filmovi, spisateljica je postala globalno poznata i u njezin se život ugnijezdio rog obilja. Hrvatska, mahom mlada, publika vrlo je redovito mogla čitati odnosno gledati prevedene knjige i filmove. No, onda se spisateljica odlučila okrenuti odraslim čitateljima, pa se u prijevodu na hrvatski jezik pojavio njezin roman „Prijevremeni izbori“ („Casual Vacancy“ odnosno „Ispražnjeno mjesto“) o političkim i društvenim previranjima u malom gradu. Nakon toga J.K. Rowling je posegnula za pseudonimom Robert Galbraith pod kojim je počela pisati kriminalističke romane i stvorila lik privatnog detektiva Cormorana Strikea. Ratni veteran bez stopala (nakon što je nagazio na minu), namršten, ogroman, nemaran i u suštini silno brižan oko onih do kojih mu je stalo. A stalo mu je do njegove pomoćnice i partnerice Robin Ellacott, čija ga ljupkost zbunjuje, a pronicljivost oduševljava. Robin je zaručena, pa uz kriminalističke istrage,u romanima imamo dašak ljubavnih dogodovština.

karijera-zla-1Naime, do sada su na hrvatski prevedena tri Galbraithova (Rowlingčina) kriminalistička romana u nakladi Mozaika knjiga: „Zov kukavice“, „Dudov svilac“ i „Karijera zla“ (sva tri je prevela Mirna Čubranić). Dok je prvi vezan uz manekenku, a drugi uz pisce, ovaj posljednji se bavi nasilnim tipovima koji izravno ugrožavaju Strikea i Robin. Priča počinje zastrašujuće: Robin dobiva paket u kojem je odrezana ženska noga…. Saznajemo o mračnom i napornom Strikeovom djetinjstvu, o svijetu narkomana, pedofila , silovatelja i opsesivnih ubojica,o ljudima koji se samovoljno ozljeđuju, o razornoj mržnji i o neobičnim prijateljstvima. Mada se naši glavni likovi bave istragama, ipak više saznajemo o njima i njihovim životima, nego bismo očekivali. Upravo je dirljivo kako autorica brižno prati detektiva kojem je dala nezgrapan izgled i smiješno ime – on je tipičan grubijan mekog srca. Ljubitelji kriminalističkih priča skloni usporenom stilu, svakako će biti zadovoljni ovim, za nijansu ipak predugačkim Galbraithovom romanom, ali ne može se poreći da je autor-ica osmislila zaista dojmljiv lik istražitelja. Gotovo na tragu svojeg malog čarobnjaka….

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button