Sjedila sam za mašinom….

U palači Herzer, jednom od izložbenih prostora Gradskog muzeja Varaždin, postavljena je od 28.11.2018.- 31.3.2019. izložba „100 ljeće tekstila“ koju je muzeološki osmislila (sa suradnicima) Spomenka Težak a prostorno oblikovao Andrija Večenaj.

varplak2-1

Izložba je posvećena dioničarskom društvu pod nazivom Tekstilna industrija Varaždin ( Tivar, od 1946. Varteks) čija je konstituirajuća skupština bila 23.10.1918.

varljet

Da pojava tekstilne industrije nije tek „hir“ pokazuju zapisi o postojanju tkalačkog ceha već iz polovine 16.stoljeća, krajem 18.stoljeća postoji predionica svile, a spomenuta tekstilna industrija vremenom od izrade sukna prelazi na izradu odjeće.

Ono što očarava na ovoj izložbi su dokumenti koje je netko, dovoljno promućuran, sačuvao i u doba velikih prevrata, tako da se mogu vidjeti statut i pravila iz 1918., odluke, ugovori, dopisi, propagandni materijali, radne knjižice, iskaznice, fotografije…

varmuš

Dirljivo je vidjeti ručne satove kao priznanja za dugogodišnji rad u tvornici (i danas postoji uzrečica o zlatnom satu za vjernost), značke i zahvale.
Valja napomenuti da je puno dokumenata i predmeta na izložbu došlo iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i Varteksa, ali također kao poklon brojnih žitelja, jer je tvornica zapošljavala doista veliki broj ljudi.

Iako je do Drugog svjetskog rata Tivar nudio odijela i haljine preko oglasa, reklama i promotivnih kataloga, tome se okreće i Varteks (šireći područje proizvodnje u okolna mjesta), pa se tako može odgledati prave televizijske priče o kataloškom kupovanju i oduševljenju proizvodom.

varžen

Naime, stanovništvo se nakon rata (do 1960.) uglavnom odijevalo kod krojača, ali pojačana proizvodnja standardizirane odjeće (JUS) promijenila je taj običaj, tim više što je takva odjeća bila znatno jeftinija.

Osim toga, pojavili su se i suvremeni modeli (surađivala je i Žuži Jelinek), pa je tako među naglašeno popularnim bio zeleni lagani topli muški kaput-hubertus (a da i ne spominjem prve domaće „levisice“).

Osim fotografija tvorničkih zgrada (grad u gradu), unutrašnjosti hala ili samih radnika/ica, na izložbi se mogu vidjeti krojački pribor, te brojni modeli.

varpostav

Posebice je ilustrativna tabela koja u koncima različitih boja prikazuje promjene u proizvodnji i zaposlenosti tokom stoljeća (1918.-2018.).
U donjem izložbenom prostoru mogu se vidjeti aktivnosti u slobodno vrijeme zaposlenika, fotografije zajedničkih izleta, bavljenje glazbom i sportom.
Vrlo je zanimljivo čitati tvornički list, jer su raznolike teme kojima se bavio kao i način obrade informacija odličan prikaz određenog razdoblja.

varteks odjela

Nekada doista impozantna varaždinska tekstilna industrija bila je poznata širom svijeta, no zbog političkih promjena i ekonomske krize dolazi do pada proizvodnje i zaposlenosti.
Autorica Težak svoj tekst o povijesti Varteksa završava željom za njegovim novim usponom. Nitko ne želi da se poznati stihovi (međimurske pjesme): „Sjedila sam za mašinom, šila sam…“ pretvore u „Sjedila sam za mašinom, pila sam…“

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button