Smilje idealni sastojak u kozmetici

Zanimljiva je informacija da smilje cvijeta upravo u periodu od lipnja do srpnja, a kod nas u hrvatskoj najviše raste na osunčanim kamenjarima, sušnim područjima i pješčanim dijelovima.
Smilje (Helichrysum arenarium) je jedna od mediteranskih vrsta biljaka koja pripada porodici glavoočika (Asteraceae). Ova biljka lako se prepoznaje po svojim žutim cvjetovima iako se do prije jako kratkog razdoblja smatrala dračom.

Trajna, zeljasta biljka raste uspravno i sivkaste je bolje. Nakon što su potvrđena njezina ljekovita svojstva, kozmetička industrija je poludjela za ovom korisnom biljkom. Sadrži flavonodie, gorke tvari i eterično ulje. Bita činjenica za smilje je da je ulje od smilja vrlo skupo, a za samo jednu litru ulja od smilja potrebno je 1000kg smilja. Postoji oko 600 vrsta, podvrsta i sorti smilja.

Zašto je smilje dobro

Budući da postoje razne vrste smilja, proizvodi od smilja se dijele na kvalitetne i one malo manje kvalitetne. Prema stručnjacima dalmatinsko i istarsko smilje je puno kvalitetnije od grčkog ili talijanskog.

Smilje i razni proizvodi od smilja se koriste kod ljudi koji imaju problema s jetrom i žučnim mjehurom, služi za inhalaciju kod tegoba u dišnim putovima, pomaže kod nadutosti, djeluje protuupalno, koristi se protiv kašlja, raznih upala, protiv grčeva, uklanja modrice, protiv upale vena, djeluje kao diuretik i mnoge dr. stvari.

smilje_1
 

Smilje u kozmetičkim svrhama

U moderno doba popularno je da se kozmetička industrija usmjerava sve više prema narodnoj medicini i holističkom načinu liječenja. Nakon što je shvaćena ljekovitost smilja, počelo se koristiti u prirodnim tretmanima zdravlja i ljepote čovjeka. Koristi se u aromoterapiji, fitoterapiji, prirodnoj kozmetici, ali i prehrani.

U kombinaciji s lavandom ili individualno, smilje je jedan od sastojaka u kozmetici. Kao sastojak možemo ga pronaći u prirodnoj kozmetici „Lola Sense“ salona u Zagrebu čija lošinjska kozmetika sadrži upravo sastojke ove ljekovite biljke. Smilje je sastavni dio pilinga, pomade, kupki, raznih mirisa i hidratantnih krema. Tretira kozmetičke probleme poput akni, pomaže kod pomlađivanje, ublažava starenje, pomaže kod regeneracije kože te obnavlja oštećene dijelove.

Lola Sense, holistički centar za njegu lica i tijela pružiti će vam nezaboravno welness iskustvo u samom centru Zagreba. U prekrasnom, luksuznom i jedinstvenom ambijentu pružit će vam prirodne ali kvalitetne tretmane zdravlja i ljepote.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama „Lola Sense“ salona: www.iskozmetika.hr

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Tekst i fotografije u galeriji omogućili: Lola Sense

www.lolasense.hr

Lola Sense
Prilaz Gjure Deželića 45
10 000 Zagreb

Radno vrijeme
ponedjeljak – subota
10:00 – 22:00 sati

t. 01 37 64 207
m. 099 52 00 177
e. salon@lolasense.hr

Facebook Like Button