Spomenici sreće

Otkrijte 7 nezaboravnih svjetskih znamenitosti koji putnicima donose prosperitet i sreću.

Fontana di Trevi, Rim, Italija

Ubacite kovanicu u ovu fontanu u Vječnom gradu, zamislite želju i ostvarit će vam se! Ili nas tako barem uče brojni filmski uradci holivudske tvornice snova. Lokalne legende, pak, kažu da svatko tko baci novčić u fontanu di Trevi sigurno će se vratiti u Rim. Ako je suditi po broju kovanica na kraju svakog dana – u vrijednosti i do 3000 eura! – zainteresiranih putnika ne manjka. Fontana di Trevi djelo je talijanskog arhitekta Nicola Salvija – duga 26, a široka 20 metara. U njenom središtu nalazi se skulptura Neptuna – starorimskog boga mora.

Statua Bude, hram Lingyin, Hangzhou, Kina

buddha
Bogatstvo, sreća i prosperitet darovi su koje možete primiti ako protrljate trbuh Bude u kineskom hramu Lingyin. Riječ je o jednom od najpoznatijih budističkih hramova u Kini, koji je smješten u gradu Hangzhou na sjeveroistoku zemlje. Statua nasmiješenog Bude pak, uklesana je u stijeni na dijelu svetišta po imenu Fei Lai Feng. Minijaturni kipovi nasmiješenog Bude, čest su prizor u kineskim domovima, koje feng shui savjetnici često preporučuju prilikom uređenja životnog ili poslovnog prostora.

Kamen Blarney, Cork, Irska

Ako imate problema s dijeljenjem komplimenata – posjetite dvorac Blarney nedaleko irskoga Corka! Legenda kaže da svatko tko poljubi kamen Blarney u sklopu istoimenog dvorca primit će dar govorništva, odnosno laskanja. Svake godine za tim talentom traga oko 400 tisuća ljudi, uključujući i poznate osobe iz svijeta politike, književnosti i showbiza. No imajte na umu da ovaj pothvat nije lak. Ritual ljubljenja zahtjeva da površinu dodirnete usnama naglavačke. S obzirom da je riječ o visokom kamenom zidu, te da je prostor za ljubljenje ograničen – poželjno je da vam u vratolomiji pomogne prijatelj.

dvorac-blarney

Kip Grgura Ninskog, Split, Hrvatska

grgur-ninski
Savršena fizička sprema nije vam potrebna za sreću u Splitu. Odšećite do monumentalnog kipa biskupa Grgura Ninskog u Dioklecijanovoj palači, primite ga za nožni palac i zamislite želju. Sve ostalo prepustite rukama sudbine. Šest metara visok bakreni kip Grgura Ninskog djelo je znamenitog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića, koji je tijekom plodne karijere napravio još dvije slične statue biskupa. Nožni palci kipova u Varaždinu i Ninu, u mnogo su boljem stanju, jer ne donose sreću.

Stijena sreće, otok Kusu, Singapore

Kamena stijena nepravilnog oblika i jarke žute boje glavna je atrakcija otoka Kusu u Singapuru. Približite li joj se, vidjet ćete da su na njoj ispisani četveroznamenkasti brojevi. Vjeruje se da posjet stijeni donosi sreću na financijskog planu, pa uplatite listić lota nakon povratka iz ove azijske zemlje.

Sreća

El Caballero de Paris, Havana, Kuba

Trljanje statue El Caballero de Paris (Gospodin iz Pariza) novovjeka je tradicija u glavnom gradu Kube. Žudite li za prosperitetom u svom životu dodirnite njegov kažiprst, želite li se vratiti u Havanu – protrljajte njegovu bradu. Dokaz da turisti vjeruju u ovog srećonošu u prirodnoj veličini, izblijedjeli su dijelovi na spomenutim dijelovima gospodina iz Pariza.

Statua svinje, Sydney, Australija

svinja-sydney
Pred bolnicom Sydney u istoimenom australskom gradu nalazi se fontana s kipom vepra koja donosi zdravlje i sreću. Da bi dobre želje bile ostvarene potrebno je staviti kovanicu u veprova usta te pomilovati bakrenu životinju po njuški. Ovaj je ritual, kao i sama fontana replika firentinske inačice po imenu Il Porecellino Pietra Tacce koja donosi sreću stanovnicima Toskane od 17. stoljeća.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button