Staklarna Rogaška i Puklavec Family Wines

U srijedu 22.svibnja u Zagrebu, točnije, u zagrebačkom dućanu Rogaška kristala na adresi Trg žrtava fašizma 3, dogodio se svojevrsni vinski ali i kristalni susret Slovenije i Hrvatske.

rogaska-staklo-1

Event je organizirala udruga Women on Wine a okupilo se dvadesetak članica i mnogobrojni mediji.

Kako su oblaci na nebu igrali igru: hoću- neću, umjesto ispred trgovine s pogledom na Dom hrvatskih likovnih umjetnika, popularnu Džamiju – društvo se stislo uz prekrasne kristalne predmete i umjetničke objekte izložene u dućanu.

Možda i bolje – jer tako su svi izbliza mogli promotriti predmete koji su doista vrijedni, odreda ručno izrađeni od najfinijeg stakla i kristala.

rogaska-staklo-2

Uostalom, Ljubav između Zagreba i Staklarne Rogaška oduvijek je uzajamna, a njihova vrata odnedavno ponovno su otvorena za sve ljubitelje vrhunskog kristala.
Staklarna Rogaška vrhunski je spoj tradicije, umjetnosti i strasti koji traje više od 350 godina. U tradiciju su utkali znanja starih majstora, a otvorenošću prema novim tehnologijama udahnuli su suvremen dizajn koji danas osvaja sve generacije.

rogaska-staklo-3

U njihovoj se tvornici proizvode se, graviraju, pjeskare, oslikavaju, rezbare i ukrašavaju proizvodi od kristala još od 17. stoljeća, da bi danas proizvodili impresivnih 20 tona proizvoda od kristala dnevno a godišnje oko osam milijuna proizvoda.

Čak 95 posto svojih proizvoda izvoze u inozemstvo pa su tako bili i prva tvrtka s prostora bivše Jugoslavije koja je imala vlastiti showroom na njujorškoj Madison aveniji.

WOW-ice i mediji osvjedočili su se u kvalitetu i ljepotu umjetnički oblikovanih čaša koje otpisuje hrvatska umjetnica Gordana Drinković a predstavnici Staklarne Rogaška Sašo Ilić i Špela Sedminek su istakli:

- Osim što smo ponosni na tradiciju, odlične izvozne rezultate i brojke radujemo se da se upravo u našim radionicama izrađuju prepoznatljivi trofeji za većinu festivala u regiji – od Porina, Dore, Večernjakove ruže do Tour de Croatia, Snježne kraljice, ATP turnira i drugih uglednih manifestacija.

U Rogaškoj nikad ne prestajemo tragati za novim oblicima, preciznim zanatskim umijećem, uzbudljivim novim rješenjima –u formi, uzorku, boji. Sve se kod nas radi ručno a naš je kristal jedan od najčišćih te stoga i najsjajnijih.

Važno je napomenuti i da se sve osmišljava, dizajnira i realizira u Sloveniji.

Premda je asortiman Staklarne Rogaška inovativan i bogat a u njemu su posude, pepeljare, svijećnjaci, okviri za slike, vaze za cvijeće i još mnogo sitnica koje dom čine –domom ili pak odlične kao ideja za prigodni poklon – WOW-ice i mediji ovoga su se puta najviše zanimali za kvalitetne kristalne čaše i dekantere, kako to i priliči članicama vinske udruge i specijaliziranim life-style medijima.

rogaska-staklo-4

Vinski program nudi vrhunske, luksuzne kristalne čaše koje će ljubiteljima vina pružiti novu dimenziju uživanja u vinu te barski program s besprijekornom izradom za uživanje u opuštenim trenutcima.

U divne čaše linije Armonia ulijevale su se te srijede podjednako dobre kapljice vina Puklavec Family Wines – Jeruzalem Ormož.

Posve jedinstvenog oblika – ove su elegantne čaše idealne za pjenušce ali i vina a u liniji su i izvrsne jednostavne čaše za vodu ili viski, pa čak i u nekim prilikama vino.

Ovog puta pio se prvo »Penina Brut Estate«, pjenušac napravljen Charmat metodom – a od sorti chardonnay i sivi pinot.

Živahan, osvježavajuć pjenušac sa svega 7 grama ostatka šećera, puno citrusnih nota ali i s dahom lješnjaka i crvenog voća. Drugo vino bio je »Cuvee sauvignona i sivog pinota«, izuzetno svježe i pitko vino primjereno godišnjem dobu. Sauvignon mu daje svježinu a sivi pinot eleganciju u harmoničnom i uravnoteženom rezultatu.

rogaska-staklo-5

Izvrsno paše uz piletinu i perad, ali posebno uz sva jela sa šparogama. Idući je bio fantastičan, kompleksan sivi pinot, »Pinot Grigio 7 Numbers«, 2017., izuzetno sortno vino s izraženim aromama zrelih jabuka i breskve, natruhama vanilije – pikantan, pomalo papren s dugim aftertasteom .

Za kraj – dva muškata. »Muškat Ottonel« desertno je vino koje primamljivo spaja slatkoću i lakoću a specifičan je po niskom postotku alkohola i zbog toga odličan za kušanje i kad je jako vruće.

To je slatko vino srednjeg tijela koje odlikuju muškatne arome i svježina i dobro ide s desertima. Za kraj, ponovno mjehurići.

Bila je to »Muškatna penina«, osvježavajuće vino s ostatkom šećera i očaravajućim muškatnima aromama.

Političkim rječnikom: slovensko hrvatski summit na kojem su se okupile žene vinski znalci, vrhunski slovenski vinski proizvođač i – na karaju, ali ne najmanje važno – domaćin, izvrsna Staklarna Rogaška – izuzetno je uspio.

Nadamo se novim međudržavnim suradnjama na vinskom i hedonističkom planu.

Sanja Muzaferija

Facebook Like Button