Što čini Wimbledon jednim od najprestižnijih i najpoznatijih teniskih turnira?

Wimbledonski turnir fanovi s nestrpljenjem očekuju svakog ljeta. Turnir se svake godine igra u All England Clubu u Wimbledonu (Londonu) od 1877. godine.

No mnogi se pitaju zašto baš ovaj turnir? Zašto nije popularniji ATP turnir? Iako fanovi vole oba turnira, oni imaju nekoliko razlika. Njihove razlike čete najčešće vidjeti ukoliko se kladite na njih jer jedan od njih ima veće dobitne nego drugi.

I dok se neki fanovi vole kladiti na loptice u tenisu, drugi se vole kladiti na one na lotu. Favbet loto klađenje vam nudi veoma veliku ponudu lota iz mnogih država.

Kao i kod teniskih turnira, na Favbetu se možete kladiti na različita lota, od talijanskog do kanadskog. Na online loto se već sada možete kladiti na https://www.favbet.hr/hr/loto/.

Ali ako niste fan lota, na Favbet stranici ćete pronaći i sportsko klađenje gdje se možete kladiti i na Wimbledon turnire. No što to čini Wimbledon jednim od najprestižnijih i najpoznatijih teniskih turnira?

Što razlikuje Wimbledon od drugih turnira?

Pa, prvo, to je jedini glavni turnir koji se i dalje igra na travnatim terenima. Bujna zelena površina zahtijeva specifičan stil igre, onaj koji ističe gracioznost, finesu i precizno izvedene udarce. A doznajte ovo, unatoč tome što se utakmice mogu nastaviti sve do 23 sata uz pomoć svjetala, Wimbledon je jedini Grand Slam događaj koji provodi noćni policijski sat.

Wimbledon je poznat po strogoj odjevnoj etiketi. Igrači su obavezni nositi potpuno bijelu odijelo, što turniru daje klasičan i elegantan štih. A ne zaboravimo ni tradicije koje i dalje opstaju. Dostojanstveni gosti i članovi britanske kraljevske obitelji ukrašavaju Kraljevsku ložu, promatrajući utakmice s kraljevskim dodirom.

Što se još događa na Wimbledonu?

Dok drugi turniri možda imaju upadljivo oglašavanje, Wimbledon ostaje suptilan. Službeni dobavljači poput Slazengera, Rolexa i IBM-a održavaju niski profil. Zapravo, partnerstvo između Slazengera i Wimbledona datira sve do 1902. godine, čineći ga najdužim sportskim sponzorstvom na svijetu.

Kada možemo uhvatiti ovaj veličanstveni spektakl? 136. Wimbledonski turnir 2023 odvijao se od 26. lipnja do 16. srpnja. Te je ove godine, kralj Charles III po prvi put prisustvovao na ovom događaju nakon smrti kraljice Elizabete II.

Proširenje Wimbledona

Plan All England Cluba je izgradnja stadiona s 8.000 sjedala i još 38 terena na Wimbledonu koji bi omogućio održavanje kvalifikacijskog turnira Grand Slam.

Proširenje Wimbledona će se odvijati na terenu koji je All England Club kupio 2018. Godine, a sljedeće kvalifikacije za Wimbledon će se održati u susjednom Roehamptonu.

Plan bi omogućio prisustvo do 10.000 gledatelja dnevno tijekom kvalifikacijskog turnira. Članovi kluba procjenjuju kako će tereni biti spremni najranije do 2030. godine.

Predloženi stadion uključuje krov koji se može povući, što bi Wimbledonu donijelo novi dvoranski teren. Plan se i dalje suočava s lokalnim protivljenjem, kao i dodatnim odobrenjima.

Ovaj novi projekt zaista označava velik korak naprijed u razvoju Wimbledona kao vodećeg svjetskog teniskog turnira. Izgradnjom novog stadiona i dodatnih terena, Wimbledon će biti u mogućnosti primiti još više tenisača i publike.

Uz dopuštenje: SERPRise Agency
Fotografija: Photo by Josephine Gasser on Unsplash

Facebook Like Button