Što su ker ljuske i što su laminati u estetskoj stomatologiji

Kada je riječ o estetskoj stomatologiji obično se misli na kozmetsku stomatologiju. O zahvatima na zubima koji nemaju primarno medicinsku indikaciju nego su motivirani željom pacijenta za ljepšim izgledom zuba i skladnijim osmjehom.

Odgovore na pitanja koja se najčešće postavljau kada je estetska stomatologija u pitanju odgovorila nam je Zvjezdana Feješ koja diplomirala je na Stomatološkom fakultetu U Zagrebu. Osnovna znanja iz kliničkog rada u suvremenoj stomatologiji stječe u Australiji gdje provodi dvije godine na početku karijere. Po povratku, usavršava se u kliničkom radu s posebnim naglaskom na području estetske stomatologije, te stječe licencu tvrtke Ivoclar za klinički primjenu keramičkih ljuskica. U klinici IMED vodi ambulantu za polivalentnu stomatologiju, stomatološku protetiku i estetsku stomatologiju.

Što su Ker ljuske?

Veneeris, keramičke ljuske, su tanki, gotovo nevidljivi slojevi keramike, 0,5 – 1 mm debljine, koje se direktno lijepe specijalnim ljepilima za površinu zuba. One su jedna od najvažnijih metoda estetskog stomatologa kojom će se nadomjestiti kozmetski nedostatak jednog zuba ili grupe, najčešće unutar linije osmijeha.

Što su laminati?

Ljuskama možemo zatvoriti prostore između zuba, zube produžiti, proširiti, uniformirati boju, oblik ili simetriju, sve u svrhu postizanja blistavog osmjeha našeg pacijenta. Laminati ili lumineers su također keramičke ljuske jedinstvene po svojoj debljini. Ultra tanke, debljine 0,2 mm, izrazito translucentne kojima repliciramo prirodni izgled cakline i postižemo dugotrajnu odgovarajuću boju zuba. Uspjeh terapije ovisi o iskustvu i preciznosti liječnika terapeuta kao i vještini i umjetnosti zubnog tehničara koji će, osim prirodnosti, svakoj ljusci dati i određenu individualnost.

Da li je umetanje ljuski popularno kod mladih ljudi?

Svaki čovjek, naročito mladi ljudi, sasvim sigurno ulaže mnogo truda kako bi što ljepše kada je vanjski izgled u pitanju. Izgledati lijepo, svakako je na vrhu liste prioriteta. Kako bi bili posve sigurna da je njihov izgled zubiju savršen i da su zubi zdravi, trebaju svakako posjetiti svog zubnog liječnika koji će svojim profesionalnim savjetom, bilo da je to izbjeljivanje zuba, veneersi, laminati ili samo dentalwellness (pjeskarenje i čišćenje kamenca na zubima) i tretmanom doprinijeti cjelokupnom dojmu.