Sunce je izvor zdravlja, sreće i samog života

Optimalna količina svjetlosti i energije dati će balans fizičkog i mentalnog zdravlja, a pokazatelji će biti osjećaj sreće i zadovoljstva.

Svakako je jako važno opisati još jedan od utjecaja prirodne sunčeve svjetlosti na organizam i naše cjelokupno zdravlje, a to je djelovanje svjetlosti na epifizu ili pinealnu žlijezdu, za koju se smatra da je aktivna samo do osme godine života.

Pinealna žlijezda se povezuje s trećim okom i ona je uz hipofizu najvažnija žlijezda u tijelu. Nalazi se između dvije moždane polutke, a veličine je 5 do 8 mm. Često se kaže za nju da je sjedište duše.

Oči nisu samo organ vida, već i mjesto ulaska energije

Svjetlost ulazi u oko preko očnih živaca, putuje do zadnjeg dijela mozga (centra za vid) i hipotalamusa gdje regulira životne funkcije.

Hipotalamus regulira autonomni živčani sustav i endokrine žlijezde. U njemu se skupljaju sve informacije dobivene osjetilnim organima. Od cjelokupne količine svjetlosti koja ulazi kroz oko, oko 75 % ulazi u hipotalamus gdje se nalazi biološki sat koji upravlja ostalim sustavima tijela.

Iz hipotalamusa informacija o svjetlosti zatim putuje u pinealnu žlijezdu koja izlučuje hormone u mozak i krv.
Pinealna žlijezda je povezana s talamusom putem dva živčana vlakna i jednim optičkim vlaknom. Budući da reagira i djeluje putem svjetlosnih signala, smatra se ostatkom trećeg oka.

Tri specifičnost koje su otkrivene o pinealnoj žlijezdi:

- sastoji se od dvije vrste stanica:pinealocita (koji luče hormone melatonin i serotonin) i astrocita (smješteni su u cijelom živčanom sustavu i u pinealnoj žlijezdi)
- jedina je žlijezda koja dobiva energiju iz svjetlosti i ne ovisi o drugim organima, dok svi ostali organi uzajamno ovise jedni o drugima
- receptor je kozmičkih zraka.

Dakle, da zaključim, ukoliko pinealna i pituitarna žlijeza (epifiza i hipofiza) prime optimalnu količinu svjetlosti i energije,osoba će imati balans fizičkog i mentalnog zdravlja, a pokazatelji će biti osjećaj sreće, zadovoljstva, entuzijazma i mira kao i brza regeneracija, a upravo time će se spriječiti prerano starenje.

Da biste postigli navedeni balans, najmanje što možete uraditi za sebe je stimuliranje pinealne žlijezde svakodnevnom izlaganju suncu makar pola sata.

Najčešće pitanje: u koje doba dana se najbolje izlagati suncu?

Najbolji dio dana je prije 10:30 ujutro i nakon 15:30 popodne, kada je sunce nisko na nebu i ne šteti koži ili očima. Dvadeset do trideset minuta izloženosti po sunčanju, jedno do dva sunčanja dnevno, dovoljna su za postizanje poželjne terapeutske koristi.

Što više kože izložite dok se sunčate, to ćete imati bolje efekte. Ovo se također odnosi i na oči; ne nosite sunčane naočale jer one blokiraju blagotvorne dugovalne UV frekvencije sunčanog svjetla, a upravo one i podižu imunološku reakciju.

Što se događa ako se previše izlažemo suncu ili u krivo vrijeme?

Između 11 sati i 15 h poslijepodne, sunce je prejako i previše izravno pa svojim zračenjem pojačava učinke kiselosti u tijelu, što negativno utječe na našu krv i druge tjelesne tekućine. Zbog toga se možete osjećati umornima, nadraženima, napetima, a to nikome ne ide u korist.

Postoje i drugi načini akumuliranja sunčeve (solarne) energije u tijelu koji su nam otkriveni zahvaljujući drevnim mudracima koji su svoj život posvetili promatranju veze između same prirode i organizma čovjeka.

Jedna od tih metoda je i solarna joga poznata kao SUN GAZING. Često sam čuo kako ljudi kažu da za ovu metodu ne treba učitelj, da nam je sunce učitelj ili guru. To je istina kada dovedemo svoj um i tijelo na razinu balansa i kada naučimo savršeno slušati svoju intuiciju. Do tada, moj savjet svima je: ako želite učiti bilo kakvu metodu, od solarne joge pa na dalje, pronađite iskusnu osobu da vas instruira.

Zašto je to jako važno?

Zato što ako naučite bilo koju vježbu ili metodu samo iz knjige ili sa youtubea, knjiga ili youtube vam neće moći odgovoriti, popratiti vaše trenutno stanje ili vam dati odgovor i povratnu informaciju o iskustvima- mogućim senzacijama u umu ili tijelu izazvanima pojačanom cirkulacijom energije.

Također svima kažem i uvijek ponavljam kako je duboko pravilno disanje temelj svega. Ako radite npr. solarnu jogu, bilo bi odlično prvo tijelo i meridijane pročistiti i pripremiti za energiju sunca koju ćete generirati u sebi. Na taj način cijeli proces biva sigurniji i puno efikasniji.

Ako želite donijeti ljekovitost prirodnog sunčevog svjetla i u svoj dom, možete obične žarulje zamijeniti žaruljama punog spektra – Ott žaruljama.

Ova nova tehnologija uglavnom se zasniva na radu fotografa Johna Otta koji je slučajno otkrio ljekovitost sunčevog svjetla kada je stao na svoje sunčane naočale i razbio ih dok je radio na jednom svom projektu.

Prezauzet za kupovinu novih, nekoliko tjedana je radio bez njih te je nakon nekog vremena primijetio kako je bolna kostobolja, koju je trpio više godina, počela ubrzo nestajati.

Daljnja istraživanja su razotkrila da je UV svjetlo, kojem su sunčane naočale blokirale ulaz u njegove oči, olakšalo tegobe sa kostoboljom, stimulirajući njegovu hipofizu za lučenje hormona koji signaliziraju nadbubrežnim žlijezdama da proizvode prirodne steroide, a koji su predviđeni lijek tijela upravo za ovu tegobu.

Leonardo Gospodnetić,
Master of Arts in Kinesiology

Facebook Like Button