Tajna idealnog ormara krije se malim dnevnim rutinama

Svaka je žena izuzetno zadovoljna prilikom kupovine nove odjeće ili tekstila za dom, a osjeća i navalu adrenalina kada pronađe nešto stvoreno samo za sebe. Rijetki su trenutci kada pronađemo odjevni predmet, ručnike, posteljinu, koja nas potpuno ispunjava, postajući dio naše kućne kolekcije.

Kako sačuvati svježinu i dužinu trajanja naših omiljenih odjevnih komada

Kako bi vaši najdraži komadi odjeće ostali očuvani, mirisni i prozračni pročitajte ove jednostavne, ali korisne tajne za slaganje idealnog ormara u kojem će vaša odjeća disati i biti spremna za nošenje.

Rezultat nekoliko malih rutinskih pravila za idealan ormar itekako će zamijetiti i ukućani, a ovi maleni, ali važni noviteti u vašem domu postati će dio vašeg načina života, jer svi volimo miris čistog i svježeg rublja.
Pogledajte nekoliko korisnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati kako bi vaša odjeća i dalje izgledala kao nova.

ormar ormari namjestaj

Neka vaš ormar bude zatvoren

Poznati stručnjaci za uređivanje interijera u istraživanjima s fizičarima zaključili su da naša odjeća bolje ostaje sačuvana u zatvorenim prostorima, a samim time i dugotrajnija.

Prema njihovim preporukama za bolji intenzitet održavanja odjeće važno je da je vaša roba u što tamnijim i zatvorenim prostorima tj. u zatvorenom ormaru.

Zatvoreni prostori/ormari čuvaju vašu odjeću od prašine, vlage, neugodnih mirisa izvana, čuvaju mirise vaše odjeće, ali i zaštićuju od neželjenih moljaca. Ako je vaš ormar ili prostor u kojem čuvate odjeću stalno otvoren, veća je mogućnost izlaganja odjeće neželjenim faktorima.

mirisne vrecice za ormar

Mirisni jastučići i vrećice u vašem ormaru

Kako bi vaša odjeća u ormarima ostala svježa i zaštićena od moljaca i drugih nametnika savjetuje se korištenje mirisnih jastučića i vrećica.

Osim mnogih zdravstvenih učinaka mirisa lavande i cedra, njihova druga funkcija je očuvanje vaše odjeće od moljaca te ugodan miris.

Svaka osoba trebala bi u svom ormaru imati barem jedan lavandin jastučić ili vrećicu kako bi za svoju odjeću osigurala svježinu, zaštitu i ugodan miris. Stručnjaci savjetuju kako bi se vrećica od lavande trebala usmjeriti okomito jer se na taj način osigurava optimalna distribucija mirisa.

odjeca cipele traperice majica

Vodite posebnu brigu o osjetljivim komadima odjeće

Određeni komadi odjeće koju ste kupili zahtijevaju posebnu brigu. Ako imate suknje od svile ili mekane pulovere od kašmira, imajte na umu da odjeća napravljenu od ovakvih materijala morate tretirati na drugačiji način.

Vrlo često takva vrsta odjeće nam je posebno draga i želja nam je da što duže ostane sačuvana. Za takve situacije savjetuje se korištenje posebnog papira u koji ćete umotati/staviti vaše posebne komade odjeće te ih na taj način zaštititi i onemogućiti daljnje gužvanje.

ormar ormari za odjeću

Osigurajte svježinu u vašem ormaru

Nekoliko puta godišnje potrebno je napraviti generalno čišćenje ormara i samim time izbaciti nepotrebne stvari koje nam „guše“ prostor.

Micanjem odjeće radimo i kompletno čišćenje kako bi naš ormar i dalje izgledao kao nov. Potrebno je temeljito prebrisati sve police, a kutove ormara očistiti usisavačem.

Za one koji imaju probleme s moljcima savjetujemo korištenje samoljepljivih vrpci na koje se hvataju moljci i ostali neželjeni nametnici. Ne zaboravite da su čistoća i svježina pola zdravlja, pa je tako i svježina važna za održavanje vaše odjeće.

rublje osvjezivaci odjece

Koristite proizvode za osvježenje odjeće

Mnogo puta našli smo se u situaciji kada nam je trebalo nešto što bi nam na trenutak osvježilo najdraže komade odjeće. Ponekad naša odjeća nije toliko stara da bi ju odmah stavili u pranje (poput nekih jakna), ali opet im je potrebno dodatno osvježenje.

Za ovakve situacije savjetujemo korištenje osvježivača za tkanine koji se koriste vrlo jednostavno. Nanose se na haljinu ili željeni komad odjeće, brzo se suše, a vi se rješavate neželjenog mirisa. Preporuča se koristiti u situacijama kada se nalazite u prostorijama punog dima cigareta ili kuhanja, a to naravno želite prekriti.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button