Tajni život baštine

Pod nazivom „Tajni život baštine“ u povodu 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj može se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt pogledati od 4.12.2018. – 3.2.2019.izuzetno šarmantna, pametna i poučna izložba.

baština 2-1

Dvorišni muzejski prostor ispunjen je fotografijama i predmetima koji zorno prikazuju situaciju „prije“ i „poslije“ zahvata nad brojnim umjetninama izvedenim u različitim materijalima, različitih stadija oštećenja i smještenih na različitim mjestima.

Iako Restauratorski zavod JAZU postoji od 1948.,nakon čega vremenom slijedi izdvajanje odnosno osamostaljenje (konačno ime je od 1996. Hrvatski restauratorski zavod), prvi institucionalni počeci bili su vezani uz Restauratorsku radionicu MUO (1942.).

1baština-1

Prateći izloženi materijal, posjetitelj ostaje zadivljen brojnošću raznolikih zahvata koji zahtijevaju poznavanja svojstava materijala, jer različita oštećenja, poput istinskih bolesti, traže pomno dijagnosticiranje i pravilno „liječenje“ i iznad svega puno strpljenja i ljubavi za posao.

Osim slikovitih primjera, izložba nudi puno opisa (svakome razumljivih ) i duhovitih opaski (poput primjerice „Bolje kockica u ruci, nego mozaik na grani“ ili obavijest da su morali vaditi špranje iz ruku), tako da se posjetitelj može, uz neprimjetnu edukaciju, sjajno zabaviti (osobito ako ima istu vrstu humora).

2baština-1

Upravo „lepršavost“ kojom je oblikovana izložba približava promatraču jednu, naoko, dosadnu struku, a time ne umanjuje osviještenost o težini posla.

Autori izložbe su Tajana Pleše, Martina Ivanuš, Iva Koci i Matija Marić, dok su autori vizualnog identiteta Pavle Dugonjić i Ljubo Gamulin. Izložba „Tajni život baštine“ je upravo arhetipski primjer kako se odličnim informacijama i duhovitim osmišljavanjem može napraviti izvrsna izložba pogodna za raznoliku publiku.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button