Tasmanija australski otok čiji tasmanski vrag uživa u netaknutoj prirodi

Sigurno ste čuli za tasmanskog vraga, malu, crnu i ne suviše druželjubivu životinju koja kad se osjeća ugroženo ispušta miris baš poput tvora. Ima ova životinja i svojeg animiranog lika kojeg vrlo dobro poznaju djeca. No znate li gdje mu je dom, odnosno gdje se nalazi Tasmanija za koju smo toliko puta čuli, a malo tko bi ju mogao bez problema locirati na karti?

Tasmanija je otočna država nedaleko od Australije, zauzima površinu od 68.400 km² i to na 334 otoka. Poznata je po prekrasnoj prirodi, nacionalnim parkovima i već spomenutom tasmanskom vragu.
Ima oko 500.000 stanovnika koji se većinom bave turizmom i poljoprivredom, dok je nekada rudarstvo bilo na prvome mjestu.

Glavni grad Tasmanije je Hobart, s nešto više od 200.000 stanovnika.

tasmanija glavni grad hobart

Što treba od zanimljivosti, atrakcija i znamenitosti vidjeti na Tasmaniji

Ono što tamo svakako valja posjetiti, to su muzej MONA i Salamanca Arts Centre.

tasmanija muzej Salamanca Arts Centre

Muzej MONA je muzej starih i novih umjetnosti kojeg svakako trebaju posjetiti ljubitelji moderne umjetnosti, dok je Salamanca Arts Centre mjesto na kojem se okupljaju umjetnici raznih vrsta, tamo se nalaze i brojne galerije i kafići, a sve nekako odiše kulturom i umjetnošću.

tasmanija planina Mount Wellington grad hobart

Najljepši pogled na glavni grad Hobart

Ljubitelji visina trebali bi se svakako popeti na vrh Wellington Rangea koji je krajnja visinska točka planine Mount Wellington, jer od tamo puca prekrasan pogled na grad.

tasmanija-4

Gastronomija Tasmanije poznata je po namirnicama iz organskog uzgoja

Po čemu bi otok bio poznat nego po hrani iz mora. No nije samo hrana iz mora ono što se ovdje jede. Otok je poznat i po sirevima, voću, posebice po jabukama i općenito po uzgoju organske hrane. Ovdje se mogu pronaći i vinogradi, a ljubitelji pive moraju probati njihovo domaće Boag’s pivo.

tasmanija nacionalni park

Zanimljivosti otoka Tasmanija

tasmanija-3

Nacionalni parkovi Tasmanije

Svakako trebate posjetiti barem jedan od nacionalnih parkova. Želite li upoznati tasmanskog vraga, posjetite Maria Island National Park. Ovo je otočje inače poznato po brojnim životinjskim i biljnim vrstama, a ovisno u koje doba godine dođete možete vidjeti dupine i rakove, papige, razne ptice i zmije.

OVDJE saznajte više o morskim rezervatima prirode u Australiji koje ova zemlja kontinuirano povećava kako bi zaštiti životinjske i biljne vrste podmorja

tasmanija-1

Festivali na Tasmaniji mame mnoge turiste

Ovdje se tijekom cijele godine održavaju razni festivali vezani uz hranu, piće, umjetnost i more. Imaju tako i Festival češnjaka koji se održava u veljači, Dark MOFO koji se održava u lipnju, a veliča i slavi tamu kroz razne umjetničke aspekte, glazbu, ples i hranu ili pak Festival okusa Tasmanije koji se održava krajem svake godine.

tasmanija plaža Wineglass Bay Beach

Kakve su plaže na Tasmaniji

Kakav bi to otok bio da nema plaža. Ovo se otočje ponosi prekrasnim plažama, podvodnim aktivnostima, ronjenjem, ribarenjem i sportovima na vodi. Samo neke od plaža su Ocean Beach na kojoj valovi u prosjeku dosežu oko tri metra pa se baš i ne preporučuje za kupanje, zatim čista suprotnost od prethodne – Trousers Beach, idealna je plaža za opuštanje, ronjenje i plivanje ili pak Wineglass Bay, svakako je jedna od najljepših plaža na ovome području.

tvornca piva tasmanija brewery

Čuveno tasmansko pivo Boag’s Brewery

Pivoljupci trebaju otići u posjet tvornici tasmanskog piva Boag’s koja se nalazi u Launcestonu, gradu osim po pivovari poznatom i po kulturi i prekrasnoj prirodi. Ova je tvornica otvorena 1881. godine kad je James Boag iskoristio čistu tasmansku vodu za spravljanje ovog pića. Danas ugošćuju brojne turiste koje upoznaju s procesom izrade piva, pritom im otkrivajući samo neke od dugo čuvanih tajni.

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski
Religija: kršćanstvo – većinom protestantizam
Valuta: Australski dolar (AUD)
Kako putovati: najbolje zrakoplovom – Hobart Airport
Viza: potrebna (http://www.croatia.embassy.gov.au/zgrbcroatian/Visas_and_Migration.html)
Kada putovati: najbolje između siječnja i ožujka
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Grand Chancellor Hotel Hobart ili The Henry Jones Art Hotel
Restorani: The Point Revolving Restaurant ili Monty’s on Montpelier

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Mark Wassell
Scott Cresswell
Keith Midson
Steve
Vern
Sascha Grant

Facebook Like Button