Tahiti destinacija snova koju oplahuje Tihi ocean

Uz otok Bora Bora, otok Moore i druge, Tahiti je jedan od otoka Francuske Polinezije i ujedno najveći otok u južnom Tihom oceanu.

On je najveći od navedenih, oplahuju ga tirkizni valovi Tihog oceana, obiluje ribom, a stanovništvo se bavi i poljoprivredom. Poznat je po crnim biserima, prekrasnim plažama, ukusnoj hrani i neobičnim tetovažama koje obožava domicilno stanovništvo.

tradicionalni ples otok tahiti

O otoku Tahiti

Tahiti je otok vulkanskog podrijetla, s prekrasnom prirodom, planinama i slapovima te razvijenim turizmom. Spada među Društvene otoke, grupa Privjetrinskih otoka, zauzima površinu od oko 1048 km², ima nešto više od 180.000 stanovnika s gustoćom naseljenosti od oko 176 stanovnika/km².

slap otok tahiti

OVDJE otkrijte još top 5 neotkrivenih destinacija koje možete posjetiti volite li mjesta koja ne opsjedaju turisti

Osim Tahićana, na otoku živi i velik broj Europljana, ali i Kineza. Najveći broj stanovnika živi u glavnom gradu pod nazivom Papeete koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka, a ima nešto više od 130.000 stanovnika.
Ovaj je grad administrativno središte, a njegovo ime u prijevodu bi značilo vrč ili posuda puna vode.

Ima bogatu vegetaciju, a i gospodarski je i prometno dobro razvijen. Bilo da se radi u brodovima s teretom ili avionima koji prelijeću ocean, Tahiti, odnosno Papeete, svakako je jedna od destinacija koja se posjećuje.

tahiti-2

Koliko je daleko Tahiti

Zračna udaljenost Tahitija od Perua je nešto malo više od 8.000 kilometara, a od Australije oko 7.900 kilometara, što ga smješta u srce Tihog oceana, na pola puta između ova dva kopna.

Neke glavne karakteristike Tahitija

Glavna religija na otoku je kršćanstvo – protestantizam, službeni jezik je francuski, a na otoku se naravno koriste i regionalni jezici, među kojima je najzastupljeniji tahićanski.
Otok je poznat po turizmu, plažama i prekrasnoj prirodi. Najviša točka na otoku je ugasli vulkan Mont Orohena visok oko 2.240 metara, a to je ujedno i najviša točka Francuske Polinezije.

tahiti

Prirodne atrakcije i i tradicionalne vrijednosti na otoku Tahiti

Vulkansko podrijetlo, uvale i plaže izvrsna su pozivnica za sve turiste pa se može reći da ih na Tahitiju zaista ne nedostaje.
Otok je poznat po brojnim mitovima, tahićanskom plesu pod nazivom otea na kojem je naglasak na pričanju priče rukama i muzeju Paula Gauguina kojeg je uz Francusku Polineziju vezala neraskidiva veza.

tahiti-3

Što i gdje jesti na Tahitiju

Oni gladnih usta svakako trebaju posjetiti poznate “Roulottes”, mjesta koja nude razna brzo gotova jela na ovom božanstvenom otoku. Riječ je zapravo o pokretnim restoranima u kojima se hrana spravlja na brz i jednostavan način. I dok je otočka kuhinja poznata po ribi, ovdje i ljubitelji mesa mogu doći na svoje. Hrana je uvijek svježa, obroci nisu preskupi i može se pronaći ponešto za svakoga.

Što se tiče gastronomije, poznati su po šarenilu boja i obilju okusa i raznovrsnih kuhinja, a samo neke od njih su francuska i kineska kuhinja.
Tahićanska kuhinja puna je egzotičnog voća, svježe ribe i povrća, a jedno od poznatijih nacionalnih jela je “Poisson Cru”, marinirana riba koja osvaja svojim okusom. Ljubitelji piva svakako trebaju probati poznato tahićansko pivo Hinano beer.

hinano pivo otok tahiti

<6>Što razgledati na Tahitiju

Osim već spomenutog Muzeja Paula Gauguina, svakako valja posjetiti i Muzej Tahitija i otoka koji čuva brojne arheološke eksponate i druge vrijednosti. Muzej je udaljen kojih 15-ak kilometara od glavnog grada, nalazi se u mjestu Punaauia, a preko puta njega nalazi se među surferima najpoznatije mjesto na Tahitiju, zvano Sapinus. Dok jedni uživaju u muzeju, ljubitelji valova tamo mogu iskušati sreću.

Kako je ovaj otok prekomorska regija Francuske, tako i njihov glavni grad i ujedno najveći grad Tahitija Papeete, baš poput Pariza, ima svoju crkvu Notre Dame. Za razliku od one pariške, ova, osim što nije toliko poznata, ni estetski se ne može mjeriti s onom u Parizu. Izgrađena je u 19. stoljeću te je ujedno i najstarija crkva na otoku.

tahiti-1

Tatoo – zašto ne biste posjetili jedno od mjesta za tetovažu i kući se vratili s trajnom uspomenom?

tahiti-4
Tahiti je otok poznat po tetovažama koje su ovdje dio tradicije i kulture. Više od polovice stanovnika ima ukrašeno tijelo s jednom od tetovaža, a i jedan cijeli pravac u tetoviranju nosi upravo naziv polinezijske tetovaže. One uključuju razne simbole, imaju razna značenja, mogu biti različitih veličina, predstavljaju svojevrsnu zaštitu od zla, a nekada su progovarale i o društvenom statusu.

Vodeni sportovi Tahitija

tahiti-5
Biti na otoku, a ne isprobati neki od vodenih sportova zaista je grijeh. Iskušajte se u ronjenju, veslanju, surfanju ili nekoj drugoj podvodnoj aktivnosti. Možete organizirati izlet u vlastitom angažmanu ili pak zamoliti osoblje hotela da Vam ponudi neki od bogatih aranžmana u ponudi. Zasigurno nećete požaliti jer čisto more, prekrasne plaže, uvale i podvodni život nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Korisne informacije

Službeni jezici: francuski, stanovnici koriste i tahićanski jezik
Religija: kršćanstvo – protestantizam
Valuta: French Pacific Franc (XPF)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Fa’a'ā International Airport koja se nalazi u neposrednoj blizini glavnog grada
Viza: nije potrebna
Kada putovati: zbog tropske klime najbolje je putovati između travnja i listopada
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Inter Continental Tahiti Resort & Spa ili Hotel Tahiti Nui
Restorani: Restoran Le Coco’s, Punaauia ili već spomenuti “Roulettes” za one koji ne žele potrošiti previše novaca (najpoznatiji na Vaiete Square, Boulevard Pomare u glavnom gradu Papeeteu

Autor: Vedrana Duić Loparić

Fotografije: Air Tahiti Nui
Shaun Dunmall

Facebook Like Button