Top 7 pitanja i odgovora o masaži

Saznajte sve o masaži kroz Top 7 pitanja.

Tanja Benić, profesionalna i vrhunska maserka Wellness&Fitness Beauty Medical Centra Murad, koja je izgradila svoju stručnu karijeru posvećujući se svom poslu na bazi svakodnevnog učenja i usavršavanja, odgovara na Top 7 pitanja naših čitatelja.

W: Od koje dobi bi se trebalo krenuti s masažama?

Masažu možemo početi raditi već od dječje dobi – to je prekrasna metoda poticanja razvoja mišića djeteta u kojoj poboljšavamo kompletno stanje organizma i umirujemo dijete prije spavanja. Njome se mogu čak ukloniti deformacije stopala tzv.valgusna stopala (noge u obliku slova „o“) i valgusne noge (noge u obliku slova „x“) možemo spriječiti skoliozu, poboljšati funkciju disanja kod astme i bronhitisa, tonizirati slabe mišiće i opustiti one napete. Također naša površina kože je povezana s organima i tako i njih stimuliramo.

W: Kakve masaže preporučujete ljudima koji su pod stresom i zašto?

Preporučujem opuštajuću masažu. Što su opušteniji mišići mozak prima manje impulsa od njih s periferije tijela i na takav način se on sam smiruje. Takva shema se koristi u postupku masaže za opuštanje. Ljubaznost i pažnja masera također imaju učinak na klijenta i uvelike ga umiruju. Tijekom masaže nestaje tjeskoba, smanjuje se napetost, normalizira cirkulacija i smiruje se živčani sustav. Dobar terapeut izvodi masažu u „stanju meditacije“ što intuitivno dovodi do raspršivanja energije po energetskim kanalima u tijelu klijenta, jer u prvom redu radimo na energetskoj razini, a ne na fizičkoj. Količina preporučenih masaža – 10 seansi.

W: Kako se masaža u trudnoći razlikuje od redovite masaže?

Masaža u trudnoći razlikuje se od redovite masaže odnosno postoji niz detalja koje ću opisati u sljedećim točkama:

1. Masažu izvodimo jako oprezno koristeći mekane masažne tehnike. Prevladava lagano glađenje i trljanje s ciljem opuštanja tijela. Pokreti se izvode opuštenim dlanovima bez potiskivanja. U ovoj vrsti masaže isključeno je gnječenje, a vibracije izvodimo s vrhovima prstiju.
2. Posebno je korisna masaža u zadnjem tromjesečju, pogotovo križno-glutealni dio. Trudnica se nalazi u bočnom položaju. Masažom smanjujemo otečenost, rasterećujemo leđa i zglobove, pomažem zadržati pravilno držanje, opuštamo koštanu i mišićnu muskulaturu. Perinatalna masaža stabilizira razinu hormona i uklanja psihoemotivnu napetost. Za vrijeme trudnoće dolazi do pomicanja centra ravnoteže, što može dovesti do iskrivljenja donjeg dijela leđa.

Dobro izvedena masaža pomaže kod depresije, nesanice, loše cirkulacije, poboljšava elastičnost i čvrstoću kože, stanice se bolje opskrbljuju kisikom i izbacuju toksine. Tako se snižava rizik od proširenih vena. Za masažu koristimo bazna nerafinirana ulja, a od aromatičnih ulja limun, naranču, grejp, tangerinu.

masaza_3
 

W: Zašto bi se trebalo uopće ići na masažu i koliko bi se često trebalo masirati?

Za dolazak na masažu moraju postojati 2 bitna razloga: zbog estetskog efekta (bolji tonus, uklanjanje celulita i održavanje tijela u sportskoj formi) i za postignuće medicinskog efekta (opustiti mišiće i zglobove, kako bolesne tako i zdrave).

U današnje vrijeme, kada čovjek ima puno obaveza, na masažu se uglavnom dolazi da se opusti i zaboravi na sve brige. Većina naših mišića su ovisni o stresu i svaka emocija pohranjuje se u određenom mišiću, tako da većinu njih možemo „pročitati“ na leđima, jer su leđa projekcija naših emocija i osjećaja. Učestalost dolazaka ovisi o cilju s kojim klijent dolazi i njegovom problemu.

W: Kako bi se čovjek trebao osjećati nakon masaže ili drugi dan? Je li normalno biti umoran nakon masaže ili imati upaljene mišiće?

Nakon masaže poboljšava se funkcionalnost u tijelu, elastičnost zglobova i tetiva, što dovodi do boljeg opsega pokreta, masaža produbljuje san, raspoloženje, balansira se živčani sustav, aktivira se energetski nivo u tijelu. Umor, glavobolja, vrtoglavica i hematomi na koži su znakovi nekvalitetne masaže.

W: Da li je dobro otići u saunu prije ili poslije masaže ili oboje?

U saunu je dobro otići prije masaže jer se dvostruko povećava efekt. Sauna ima tonizirajući utjecaj na ljudsku psihu, ublažava umor, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, poboljšava apetit i raspoloženje. Masaža se mora izvoditi u toplom prostoru kako se tijelo ne bi naglo ohladilo. Poslije masaže se preporučuje popiti topli čaj.

W: Što bi sve trebao znati i kojim bi se tehnikama trebao koristiti svaki profesionalni maser, a kako bi ga klijent mogao prepoznati?

Profesionalni maser prvo bi trebalo znati anatomiju i procijeniti držanje (posturu ljudskog tijela), kako bi znalo kojoj grupi mišića i strani tijela se trebamo više posvetiti. Sve ostalo tijelo govori samo i prema stanju klijenta maser određuje tehnike masiranja. U većini slučajeva osobno radim holističku masažu, koja obuhvaća cijelu osobu (tijelo, duh i životnu energiju). To je cjelokupni sistem – preventivni, terapeutski i rehabilitacijski. Primjenjujem više tehnika u radu s tijelom, bolnim točkama (trigger points) i istodobno u ritmu izvođenja masaže radim dijagnostiku funkcionalnog stanja mišića, dubokim pritiskom balansiram vezu između organa i mišića i radim na psihoemotivnom stanju osobe. Za vrijeme masaže klijent sluša „govor“ ruku i tako dolazi do onog „spoja“ između klijenta i masera, što stimulira njegovo energetsko stanje, opušta um i klijent se osjeća komforno.

Facebook Like Button