Top 7 pitanja za najtraženijeg frizerskog genija

Saznajte sve što vas je zanimalo o vašoj kosi kroz sedam najčešćih pitanja koja se postavljaju frizeru.

Vrhunski zagrebački frizer Danijel Dado Plašč mnoge žene čini iznimno sretnima već godinama uređujući njihovu kosu. Njegove klijentice, od kojih su neke poznate široj javnosti kao javne osobe, ali i ostale žene koje iznimno drže do svog izgleda, povjeravaju tretiranje kose samo njemu. Ne čudi takva vjernost koja mu je ukazana, jer se Danijel toj struci posvetio s mnogo ljubavi i pažnje odlazeći na razne edukacije i školovanja, kako u Hrvatskoj tako i u Londonu, a sve kako bi njegove klijentice sjajile u svakoj prilici i u svakom danu.

Pročitajte, što nam je ovaj Zeus za kosu, odgovorio na najčešće postavljana pitanja:

W: Koja je najbolja dužina kose ili čak i frizura, za žene s ovalni, okruglim, srcolikim ili dugoljastim oblikom lica?

U principu bi frizura trebala biti suprotna obliku lica. Znači, osobe s duguljastim, uskim licima nikako ne bi trebale imati ravnu, dugu kosu. Za njih je najbolje ošišati se malo ili jače stepenasto tako da se dobije volume, a kako bi se lice malo proširilo. Osobe koje imaju okruglo lice nikako ne bi smjele imati stroge, geometrijske oblike frizura, stroge šiške, tzv, bob frizure, graduacije u konačnici bilo koji oblik kose i šišanja koji bi to lice učinio još okruglijim. Žene okruglog lica mogu se igrati dužinom kose, mogu imati ili malo kraću ili dužu kosu, ali nikao prestroge linije. Osobe srcolikog lica ne bi trebale imati ništa do dužine brade, znači nikako frizura koja ide sa stražnje strane glave kraće, postepeno šišana, a prema naprijed malo duže.

W: Kako očuvati kosu od svakodnevnih preparata za peglanje, feniranje i kovrčanje?

U svijetu već jako puno kuća koje proizvode preparate za kosu u svom asortimanu nude veliki broj preparata za zaštitu kose od tzv.”peglanja” kada sa aparatima, tome namijenjenima, istežemo kosu do izglačanosti. Ti preparati štite kosu od takvih frizerskih aparata koji proizvode visoke temperature i na taj način zagrijavaju kosu koja postaje izglađena. Takovi preparati nanose se na kosu prije upotrebe takvih aparata odnosno bilo bi poželjno nanijeti i takav preparat prije samog sušenja kose sušilom budući da profesionalna sušila za kosu također proizvode visoku vrućinu pri izradi frizure.

Za kovrčavu kosu postoji također niz kvalitetnih preparata koji hidratiziraju kosu i ne čine je teškom, paperjastom ili u nekim slučajevima “žičanom” što bi značilo kada je vlas kose izrazito čvrsta, poput žice. Takvi preparati kovrčavu kosu ne maste i ne otežavaju već kosi daju dodatnu vlagu i sjaj i zaglađuju fino špiceve vlasi kose.
Na kraju svakako treba spomenuti preparate za sve tipove kose, a to su silikonska ulja ili vrlo popularna Organovo ulje koje osim što zaglađuje kosu i samu frizuru, kosu regenerira, hrani i obnavlja.

W: Problem s kojim se žene često suočavaju je zadržavanje kovrča ili ispeglane kose, od vlage u zraku. Koje rješenje bi ste mogli preporučiti za ovakav kompleksni problem?

Tvrtke koje proizvode preparate za njegu kose jednako proizvode kvalitetne preparate za očuvanje željene frizure. Pa tako za kovrčavu kosu postoje preparati koju daju takvoj kosi odnosno frizuri dodatnu vlažnost čime štite i održavaju kovrču postojanom. U tim proizvodima nalaze se određene supstance, strukture koje kovrču čine kompaktnom, a ujedno lepršavom. Bitno je spomenuti kod kovrčave kose da je najbolji način šišanja postepen, nikako kosa ne treba imati jednu , jednaku dužinu. Konkretno od vrha glave kosa treba biti kraće šišana pa prema vratu duža. Tada kovrčava kosa ima lijepi oblik i svaki dio kovrče pada za sebe kada su one razigrane i ne dižu se previse u širinu, što se događa kada se takva kosa šiša na jednaku dužinu.

Za ravnu kosu odnosno frizuru možemo pronaći jako dobre preparate koji u sebi imaju mikro ćelije koje oblože vlas i na taj način je štite od prevelike vlage.

W: S obzirom na to da ženama koje u svojim domovima farbaju svoju kosu, nedostaje ta profesionalna ruka za savršeno farbanje, postoje li neki trikovi kako bi bile što uspješnije?

Osobe koje boje kosu kod kuće dosta često griješe u jednom vrlo važnom dijelu postupka bojanja. Obično s bojom namažu cijelu dužinu kose odjednom. Nakon niza takvih tretiranja kose, oni dijelovi koji se konstantno bojanju jednako kao i izrastak, postaju toliko zasićeni bojom da ju više ne mogu prihvatiti u punom sjaju i konačnici boji. Znači najviše tretirani donji dijelovi vlasi postaju beživotni i matirani. Dakle, valja zapamtiti da one dijelove kose koji su već tretirani bojom nikada ne smijemo odmah bojati zajedno s izrastom prirodne kose. Prvo se mažu oni dijelovi kose koji su izrasli, izrastak. Tek nakon cca.30 minuta (ovisno o proizvođaču boje) treba ostatak boje raznijeti na cijelu kosu te nakon sve skupa 35 do 40 minuta, a opet ovisno o uputama proizvođača čiji se preparat za bojanje koristi, oprati kosu.

Žene, osobe koje se bojanju, ako to već žele činiti kod kuće, svakako bi trebale kod svog frizera otići po savjet koji će im sa sigurnošću reći koja je njihova prirodna baza, a kako bi one kasnije mogle na osnovu te odrednice kupovati boju da ne bi došlo do problema pretamne ili presvijetle nijanse kose nakon bojanja.

W: Učestalim farbanjem kose ona postaje slamasta i isušena, te gubi svoj sjaj. Da li je to prvenstveno problem zbog nekvalitetne boje za kosu ili je to stvar u načinu na koji se pojedinci odnose prema njoj (preparati, šamponi..)?

Problem kod jako tretirane kose bojom je što se nepravilnim bojanjem stalno cijele dužine kose, stvara sloj na sloj, sloj na sloj boje i tada ona postaje totalno isušena što rezultira time da kosa postaje preteška bez vlage i nema nimalo sjaja. U stvari sjaj kose nije ništa drugo do refleksije svjetlosti od kose, a kada je kosa “predebela” od boje tada svjetlost više ne može prolaziti kroz sve te slojeve do vlasi i jednostavno se izgubi u tim naslagama.

Bitno je ukazati, kada razgovaramo o preparatima, da šamponi također jako doprinose vanjskom izgledu kose, njenom sjaju i očuvanju. Naglasio bih da nije toliko bitan brand šampona već je više nego važno prati kosu s adekvatnim šamponom za točno određeni tip kose i vlasišta. Bitno je dobro pogledati etiketu i pratiti da li je šampon namijenjen kovrčavoj kosi ili je namijenjen za kosu koja je obojena u pramenove, za masno vlasište ili suho. Rezultat krivo odabranog šampona mogao bi biti “mat efekt” kose.

W: Da li nam možete dati savjet kako kod kuće možemo njegovati kosu na prirodnoj bazi, kako bi nam ostala zdrava i očuvana?

Postoji puno, nazovimo ih, starih recepata za kosu poput maslinovog ulja, jaja itd. Po mom mišljenju ako je kosa zdrava nema potrebe za nekim atakom nad njom poput stalno stavljanje maski, ulja i ostalog. Takve vrste čestih tretiranja zdrave kose može rezultirati da kosa postane teška i počne se mastiti.

Vezano za ulja koja se stavljaju na kosu opet bih podvukao da ona po mom mišljenju služe isključivo za onaj završni moment kada je kosa osušena, uređena u frizuru, a kako bi fino napunili špiceve kose, zagladili ih i dali im dodatni sjaj. Neko domaće ulje pogotovo maslinovo, koje se najčešće spominje kao prirodni tretman za kosu, nema neke regenerativne učinke na kosi. Ono služi kao kvalitetno jestivo ulje u prehrani i kada se konzumira tako onda ono ima učinak na tijelo “iznutra”.

Što se tiče preparata na prirodnoj bazi u usporedbi s takozvanim industrijskim preparatima rekao bih da je upotreba jako individualna. Nekim ljudima više odgovaraju prirodni preparati, a nekim ljudima odgovaraju i jedni i drugi.

W: Postoje brojni čimbenici koji djeluju na ispadanje kose, i kod muškaraca i kod žena. Što bi ste nam savjetovali, na što sve trebamo paziti kada se radi upravo o ovom problemu, prije nego li bude prekasno?

Najveća razlika između opadanja kose u muškaraca i žena je ta što se kod muškaraca to opadanje kose dešava zbog hormona i genetike u najčešće slučajeva. Do sada još nisam naišao na preparat protiv opadanja kose kod muškaraca koji bi uspješno i do kraja riješio taj problem. Ono što eventualno trajno rješava takvu situaciju je odlazak na presađivanje kose, ako nekoga taj problem pojačano muči. Čini mi se da je to za sada jedino rješenje za muškarce.

Kod žena je već drugačije. Kod njih je u najvećem broju slučajeva kriva štitnjača koja remeti ravnotežu u tijelu. Problemi sa štitnjačom najviše se reflektiraju na neke najslabije dijelove, a to su kosa, nokti, ten. Kod žena se prema mom dosadašnjem iskustvu, može utjecati na navedene uzroke. Postoje naime mnogi vitamin za kosu ili preparati koji dovode do balansa. Svakako se mnogo toga može postići kvalitetnom prehranom i odlaskom na redoviti pregled hormona i u tijelu. Naravno, u slučaju da žena ima prirodno slabu i rijetku kosu onda je to naprosto nešto na što se ne može utjecati. Takvu kosu najbolje je što manje tretirati različitim sušilima za kosu i oblikovanje.

U slučaju da je tanja i rjeđa kosa suha , a postoji želja za promjenom boje kose, onda bi se trebalo držati što manjeg posvjetljavanja, jer peroksid i ostale kemikalije u boji dodatno takvu kosu isušuju, što je čini još poroznijom kada je u ovom slučaju tako nešto dosta nepoželjno. Kod opet rjeđe kose koja je tanka i masna vrijedi obrnuto. Tada postupci bojanja takvu kosu malo isuše što nju onda čini nešto boljom za oblikovanje i postojanost frizure.

Kod obadva tipa rjeđe kose za savjetovati je što bolje oblikovanje kose ciljanim šišanjem i tipom frizure kako bi se postigao efekt bujnosti.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button