U Beču predstavljen prvi električni fijaker

Beč je grad s najnižom razinom emisija CO2 u Austriji, a do 2020. imat će čak 1000 javnih punionica „zelene“ električne energije.

Ekološki prihvatljiva mobilnost jedan je od najvažnijih faktora u okviru zaštite klime. Grad Beč stoga ulaže u daljnji razvoj svog javnog prijevoza kao i u e-mobilnost. S tim ciljem gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie“ svojim sugrađanima želi približiti prednosti i široku ponudu e-mobilnosti u njihovom gradu i potaknuti ih na diskusiju o toj temi.

fijaker beč

U vezi s time u narednim će se tjednima u Beču održavati mnoštvo manifestacija i informativnih događaja, a prošlog je ponedjeljka već predstavljen jedan novi oblik ekološki prihvatljivog električnog prijevoza: prvi e-fijaker u Austriji!

Ova električna kočija, koja može primiti do osmero putnika, u potpunosti se pokreće električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Električni fijaker napaja se na javnim gradskim punionicama, a jednim punjenjem može preći i do 120 kilometara

Pritom zahvaljujući motornoj snazi od 16 kW postiže brzinu do 25 km/h. Prilikom testne vožnje e-fijakerom predstavnici bečkog poglavarstva istaknuli su da će Beč do 2020. godine dobiti čak 1000 javnih e-punionica isključivo „zelene“ električne energije.

beč grad

Treba napomenuti da električni fijaker neće zamijeniti poznate bečke dvoprežne kočije, već je njegova svrha prije svega promoviranje gradske mreže e-punionica.

Naime, ako se električni automobil napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora, njegova će godišnja emisija stakleničkih plinova biti tri četvrtine manja u odnosu na uobičajene automobile.

Zahvaljujući velikim naporima koji su proteklih godina uloženi u zaštitu klime Beč je već danas grad s najnižom razinom emisija CO2 u Austriji.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)

Facebook Like Button