U Beču uskoro počinje iznajmljivanje električnih romobila

Na bečkim se ulicama može uočiti sve više mopeda i električnih romobila, a uskoro bi ih moglo biti još i više. Grad Beč izdao je naime prije nekoliko dana dozvolu poduzećima koje će diljem grada iznajmljivati električne romobile. Budući da su električni romobili pravno definirani kao bicikli, za njihove vozače vrijede ista pravila kao i za bicikliste, tj. poštivanje prometnih znakova, pridržavanje brzinskih ograničenja i zabrana vožnje po nogostupima. Električni romobili osim toga moraju biti parkirani tako da ne smetaju ostalim sudionicima u prometu.

Ovu odluku, koja između ostalog dozvoljava maksimalno 1.500 „e-rollera“ po iznajmljivaču, pozdravila je i dogradonačelnica Beča Maria Vassilakou koju raduje što Bečani sve više koriste različite oblike kretanja po gradu. Naglašava da gradska vlast kontinuirano podržava slobodu kretanja suvremenim preuređenjem grada.

Prvi ponuđači na bečkom tržištu američka su „sharing“ poduzeća Bird i Lime koja su prisutna u mnogim američkim gradovima, ali i Parizu i Bruxellesu.

Iznajmljivanje električnih romobila provodi se putem aplikacije, a pola sata korištenja romobila košta otprilike 5,50 eura. Električni romobili razvijaju brzinu do 24 km/h, a nakon 20 prijeđenih kilometara potrebno ih je napuniti.

Za firme koje će ubuduće iznajmljivati električne romobile važi obavezna akreditacija, registracija i obilježavanje svakog romobila. Rok za uklanjanje oštećenih ili pogrešno parkiranih romobila iznosit će četiri sata radnim danom tj. dvanaest sati vikendom, nakon čega će komunalni redari ukloniti vozila i vlasnicima izdati kaznu od 700 eura.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button