U šetnji Küstendorfom Kustiričinim etno selom kojeg voli i Johnny Deep

Drvengrad je bajkovito etno selo u kojem snovi postaju stvarnost. Neki od nas sposobni su prepoznati potencijal i u najskrovitijim mjestima. Reklo bi se da je riječ o sanjarima, zanesenjacima Ili pak vizionarima čije zamisli, nažalost, nikada ne dožive svjetlo dana.

drvengrad-1

Međutim, ono što se dogodilo nakon što je srpski redatelj Emir Kusturica stupio na tlo brda Mećavnik u Mokroj Gori, dokaz je da mala iskra uistinu može zapaliti veliki požar. Tako je 2002. godine gradnjom seta za potrebe snimanja filma „Život je čudo“, Kusturica naposljetku uspio stvoriti vlastito selo u kojem i živi – Drvengrad.

drvengrad-2

Smješteno između planina Zlatibor i Tare, ovo pitoreskno etno selo diljem svijeta poznato je i kao Küstendorf. Iza ovog njemačkog naziva krije se jednostavna, ali smislena igra riječi, naime, „dorf“ je u prijevodu selo, a „Kusta“ je Emirov nadimak.

Kuća Emira Kusturice

Kuća Emira Kusturice

Drveni kompleks kakav se rijetko viđa

Drvengrad je, kao što mu ime sugerira – jedinstveni kompleks kojeg sačinjavaju stogodišnje drvene kućice iz okolnih mjesta na Mećavniku pronađene u fazi propadanja, nakon čega su premještene i restaurirane kako bi opet zasjale nekadašnjim starim sjajem.

drvengrad-6

Svojom strukturom i oblikom čini pravokutnik u kojem glavna os vodi od ulaza na jednoj strani pa do pravoslavne crkve i malog zvonika na onoj drugoj. Crkva je izgrađena prema tradiciji ruskih brvnara i posvećena je Sv. Savi.

drvengrad-4

Nazivi ulica inspirirani poznatim svjetskim ličnostima

Sve ulice koje se nalaze u Drvengradu dobile su ime po slavnim ličnostima koje su tijekom života inspirirale Kusturicu, a radi se o njegovim idolima iz svijeta filma, književnosti, umjetnosti ali i sporta.

drvengrad-3

Tako do samog centra gdje se nalazi trg vodi cesta posvećena književniku Ivi Andriću, a uz ovu glavnu, postoji i ulica nazvana po kubanskom revolucionaru Ernestu Che Guevari, argentinskom nogomentom velikanu Diegu Armandi Maradoni, srpskom glumcu Miodragu Petroviću Čkalji te slavnim filmskim redateljima Federicu Felliniju i Ingmaru Bergmanu. Jedna od ulica nazvana je i po Novaku Đokoviću, poznatom tenisaču i ponosu Srbije.

drvengrad-5

Hotel Mećavnik i ostali ugostiteljski, zabavni i kulturni sadržaji

Drvengrad nije selo osmišljeno za usputno razgledavanje, već se u njemu može boraviti odsjedanjem u hotelu Mećavnik i uživanjem u pregrštu popratnih sadržaja. Iako je cijelo selo uređeno u starinskom stilu, sobe i kuće (apartmani) u kojima posjetitelji borave opremljene su svim suvremenim potrepštinama kao što je funkcionalna kupaonica, televizija i internet.

Svaka kuća ima svoj prilaz, a unutrašnjost je dekorirana unikatnim, ručno izrađenim namještajem. Cijene noćenja u hotelu kreću se ovisno o vrstama soba – noćenje u jednokrevetnoj sobi iznosi do 350 kuna, dvokrevetnoj do 270 kuna, a cijena iznajmljivanja kuće/apartmana iznosi od 700 do 900 kuna.

soba-u-hotelu-mecavnik

U sklopu hotela gosti također mogu razgledati galeriju „Macola“, posjetiti knjižaru, gledati filmove u kinu „Stanley Kubrick“ ili podzemnom kinu „Underground“, opustiti se u ugostiteljsko-sportskom centru „Prokleta avlija“ te uživati u bazenu, sauni ili se pak dobro oznojiti u teretani, na košarkaškom ili teniskom igralištu.

visconti-restoran

Kako bi nadoknadili izgubljene kalorije, gostima je na raspolaganju restoran internacionalne kuhinje „Visconti“, ali i nacionalni restoran „Lotika“ u kojem je moguće isprobati najbolja tradicionalna jela Srbije. Nakon reda slanog valjda dodati i red slatkog, a nepca je najbolje razveseliti u slastičarnici „Anica“.

Zatvor

Ovo jedinstveno seoce iznenađuje na svakom koraku, pa je tako usporedno sa životinjama koje veselo vrludaju ulicama, moguće zamijetiti i crteže Georga Busha i Javiera Solane, koji u režiji Kusturice svoje dane „gule“ iza rešetaka zatvora „Humanizam i renesansa“.

Filmsko-glazbeni festival najvažniji događaj godine

Svake se godine u siječnju održava filmski i glazbeni festival „Küstendorf“ koji uspješno okuplja mlade filmaše i glazbenike iz cijeloga svijeta. Na festivalu nema crvenog tepiha ni sličnih hollywoodskih obilježja jer Küstendorf težište stavlja na druženje, izmjenjivanje iskustva i neposrednu komunikaciju svih njegovih sudionika.

Crtež Johnnya Deepa

Crtež Johnnya Deepa

O samoj kvaliteti festivala svjedoči i činjenica kako je ove godine, prema mišljenu renomiranih kritičara, scenarista i redatelja, po drugi puta proglašen jednim od najboljih na svijetu.
Osim odličnih međunarodnih filmova i neprestane zabave, najveće se zanimljivosti kriju u višesatnim festivalskim predavanjima i radionicama na kojima je moguće čuti fenomenalne priče najvećih zvijezda filmskog svijeta kao što su Monica Belluci, Jim Jarmusch, Alfonso Cauron, Andrei Konchalovsky i Johnny Depp koji je 2010. godine u Drvengradu dobio i svoj vlastiti kip.

drvengrad-7

Kako doći do Drvengrada (Mokra Gora)

Mokra Gora udaljena je 210 km od Beograda, a do nje se može doputovati vlastitim automobilom, autobusom ili vlakom. Automobilom je najlakše doći cestom od Beograda preko Obrenovca i Divčibara, zatim Požege i Užica do Zlatibora i naposljetku Mokre Gore. Regularnom autobusnom linijom kreće se od Beograda do Užica, a onda se presjeda na drugi autobus koji vozi do Mokre Gore. Vlak vozi od Beograda do Užica gdje se presjeda na autobus u smjeru Mokre Gore.

drvengrad-9

Izdvojeno:

> 2005. godine prestižna Europska fondacija za arhitekturu „Phillipe Rotthier“ iz Bruxellesa prozvala je Drvengrad najboljim arhitektonskim dostignućem unazad tri godine
> 2007. godine izgrađena je skijaška staza udaljena 8 kilometara od Drvengrada
Facebook Like Button