Uz novu aplikaciju na putovanje kroz grad Beč

Uz novu aplikaciju možete ići na putovanje kroz vrijeme u Beču.
Mobilna aplikacija „SONIC TRACES” uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti omogućava putovanje u 1848. i 2084. godinu na bečkom trgu Heldenplatz.

Inovativna tehnologija poznata kao „Augmented Audio Reality” uz slušalice i mobilnu aplikaciju pod nazivom „SONIC TRACES” pruža korisnicima u glavnom gradu Austrije mogućnost povratka u prošlost i putovanja u budućnost.

aplikacija za putovanje u becu austrija

Tako se tijekom šetnje velikim bečkim trgom Heldenplatz (hrv. Trg junaka) mogu bolje upoznati s poviješću austrijske prijestolnice i događajima tijekom revolucije 1848. godine uz zanimljive audio priče, razne zvukove i glasove poput carevog.

Na istome trgu također mogu osluškivati kakav će biti život u Beč u 2084. godini u kojoj će, prema distopičnoj viziji budućnosti u ovoj aplikaciji, umjetna inteligencija preuzeti vladine aktivnosti, a svaka će osoba u uhu imati digitalnog asistenta.

Korisnici aplikacije kreću se u 3D zvučnom polju, a udaljeni izvori zvuka tiši su od onih bližih. Tako građani samostalno mogu odrediti ono što žele slušati i u skladu s time približiti se određenim zvukovima i glasovima. Pritom je potrebno okrenuti pametni telefon prema točki u koju je usmjeren pogled korisnika.

„Digitalizacija i Beč neraskidivo su povezani. Zahvaljujući ciljanim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu Beč je na putu da postane europska prijestolnica digitalizacije, što predstavlja važan čimbenik konkurentnosti i osigurava radna mjesta”, kazao je Peter Hanke, član bečkog gradskog poglavarstva za financije i digitalizaciju.

aplikacija za putovanje kroz vrijeme u Becu David Bohmann

Dodao je da je ovaj projekt sjajan primjer nastanka i razvoja digitalnih inovacija u Beču.

Ovaj zanimljivi audio projekt financira Gospodarska agencija Grada Beča (Wirtschaftsagentur Wien), a provodi ga u suradnji s muzejom suvremene austrijske povijesti „Haus der Geschichte Österreich” u kojem je moguće posuditi uređaj i posebne slušalice.

Više informacija o aplikaciji možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.sonictraces.com.

Slike: © PID/David Bohmann