Veličanstvena Beethovenova Oda radosti u riječkom Zajcu!

Nakon spektakularnog plesnog otvorenja, Riječke ljetne noći nastavljaju se izvedbom veličanstvene „simfonije nad simfonijama“, Beethovenove Devete, na simfonijskom koncertu naziva „Oda radosti“ u HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 27. lipnja 2024. s početkom u 19.30 sati.

Time će Riječke ljetne noći obilježiti 200. godišnjicu Beethovenove kultne simfonije čijom je praizvedbom 1824. u Beču sam dirigirao, popraćenom oduševljenjem koje do danas nije nimalo splasnulo.

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove skladateljevog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku „Devete“ na slobodu i zajedništvo.

U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Gabrijela Deglin, mezzosopranistica Stefany Findrik, tenor Bože Jurić Pešić i bas-bariton Luka Ortar, Riječki operni zbor i Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ te Riječki simfonijski orkestar, a svi pod vodstvom karizmatičnog maestra Valentina Egela.

Beethoven rijeka hnk oda radosti 9 simfonija  2024

Svoju posljednju simfoniju veliki je Beethoven napisao pred kraj života i njome je vjerojatno najbolje izrazio sebe. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja.

Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol izazvalo je pravo oduševljenje. S oduševljenjem je prihvaćena i revolucionarnost prvog uvođenja ljudskog glasa u simfonijsko djelo. Ovim je remek-djelom Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i svijetu ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku, uglazbljene ideale o zajedništvu, slobodi, jednakosti i ljubavi.

Deveta simfonija nezaobilazno je djelo povijesti glazbe, epohalno djelo koje svoju aktualnost ne gubi već dva stoljeća.

Uz dopuštenje: HNK Ivana pl. Zajca

Facebook Like Button