Vinarija Simčič

Kada kušamo vina određenog vinara oživljamo naučeno o vinima i uživamo u okusima koje je određena vinska kuća stvorila. Sasvim je drugi dojam kada osobno posjetite vinara, njegovu kuću i vinske podrume, a on je izuzetno dobrodušan domaćin koji uživa u vašem društvu a sa strašću odgovara na svako pitanje. A pitanja je uvijek mnogo kada govorimo o vinogradima i sortama, jer svaki kraj, komad zemlje donosi svoju vinsku priču.

vinarija-simcic1

 

Vinarija Simčić

Vinarija Simčič nalazi se u malom briškom selu Ceglo, u pokrajini Goriška Brda, uz samu granicu Slovenije sa Italijom. Upravo zbg bliskog susreta s granicom zanimljivio je da polovina vinograda obitelji Simčič leži u Sloveniji, a druga polovina u Italiji. Brda se u Italiji zovu Collio. Upoznavši domaćine Simčić odmah se može uočiti taj idealan spoj slovenske poslovnosti i talijanskog šarma kako u cjelokupnom životnom stilu obitelji Simčić tako i u žaru s kojim opisuju, toče i uživaju u predivnim sortama proizvedenima na ekološki način do kojeg iznimno drže. Naime, mjesto Ceglo udaljeno je od Ljubljane sat i pol vožnje, isto kao i od Venecije.

vinarija-simcic-2

 

Kratka povijest

Povijest porodice Simčič seže još u 19. Stoljeće od kada se već peta generacija ove obitelji bavi vinogradarstvom i drugim aktivnostima vezanim uz vino. Iznimno nadaren Marjan Simčič brine za vinifikaciju i prodaju vina, a moderna supruga Valerija Simčič – Kalan brine za marketing i image njihove tvrtke, dok se Salko Simčič bavi vinogradarstvom.

vinarija-simcic-3

 

Vinogradi Vinarije Simčič – tijelo vinarije

Vinogradi Vinarije Simčič razprostiru se na 18 hektara odlične zemlje, vinogradi su stariji preko 55 godina. Goriška Brda vinovoj lozi pružaju idealne klimatske uvjete za rast. Naime, niski briški brežuljci otvoreni su rema Furlanskoj ravnini, odakle dopire topao morski zrak, a svakako je za naglasiti da je pokrajina od mora udaljena svega 20 kilometatara. Sa druge strane ovaj kraj štite Julijske Alpe i Trnovska brda. Briško tlo sastoji se od debljih slojeva lapora i pješčenjaka, koji su idealni za uzgoj vinove loze, koju u Brdima datiraju još iz rimskog doba.

vinarija-simcic-4

Na ovom tlu se vinovu loza tradicionalno uzgajaja tako da se minimalno opterećuje i dozvoljava joj se da grožđe dozri do maksimalne zrelosti, što pridonosi uravnoteženoj aromi i bogatom okusu.
U ovoj vinariji vino se proizvodi isključivo iz vinograda obitelji Simčič. Njihovi vinogradi razprostiru se na različitim lokacijama briških brežuljaka i na različitim nadmorskim visinama, što sortama koje su ondje zasađene pruža optimalne životne uvjete.

vinarija-simcic-5

 

Podrum Vinarije Simčič – srce vinarije

U podrumu Simčič godišnje se proizvede 90.000 boca vina.
Klasična vina, kako ih sami nazivaju, proizvedena su s pažnjom ali nisu previše zahtjevna vina, dolaze iz mlađh vinograda, a ta vina zore isključivo u inox tankovima. Zbog navedenoga ova su vina već nakon godinu dana dobra za uživanje, a to su Chardonnay, Sivi Pinot, Sauvignonasse, Rebula i Cabernet Sauvignon.

vinarija-simcic-6

 

Selekcija

Vina s oznakom Selekcija su složenija, proizvedena od posebno selekcioniranog najboljeg groždja starijih vinograda, različitog vremenskog perioda sazrijevanja u posebnim veličinama drvenih hrastovih bačava. Ta vina u koje spada Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rebula, Teodor Belo, Teodor Rdeče, Pinot Noir i Leonardo su nefiltrirana, a na tržištu se nude isključivo najbolja godišta. Oznaku Selekcija, vina dobivaju nakon dvije do četiri godine dozrijevanja.

vinarija-simcic-7

 

Vina s oznakom Opoka

Najprestižnija vina vinske kuće Simčić su Opoka, sa autorskim podpisom Marjana Simčiča. Ona spadaju u vrh vinskih okusaove kuće, a prozvedena su samo u najiznimnijim godištima, u krajnje malim serijama, dozrijevajući od 20 do 36 mjeseci i to u najboljim drvenim posudama. Ova vina pretoču se bez filtriranja, isključivo sa postupkom dekantacije. Na tržištu se prezentiraju tek nakon najmanje sedam meseci odležanosti u boci. Okusi sorti Rebula, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, čija je berba bobica ručna i bez peteljki, savršenog su opojnog i kompleksnog okusa.

vinarija-simcic-8

 

Filozofija vina obitelji Simčić

Vjeruju u svoje vino, jer vjeruju u svoje groždje.
Vjeruju u brišku zemlju, koju je u pradavnini more nanijelo na obronke briških brežuljaka.
Vjeruju u magiju zaobljenih briških brda i brežuljaka, primorskog sunca i toplog mediteranskog vetra.
Vjeruju u prirodne metode uzgoja vinove loze i prerade groždja.
Vjeruju u tradicionalne metode podrumarenja.
Vjeruju u moć prirode.
Vjeruju, da je vrhunska kvaliteta moguća samo u potpunoj predanosti i povjerenju.
Vjeruju da je sa suvremenim znanjima moguće oplemeniti tradicionalne metode vinifikacije.
I na kraju – vjeruju da je u vinu istina. Vino govori priču o njihovoj zemlji i obitelji, o putovanju, koje ih je dovelo u čarobni briški krajolik i priču o ljubavi, koja ih je snažno povezala.
I vjeruju da se ta priča pretače u svakoj čaši njihovoga vina.

Vinarija Simčić

Facebook Like Button