Vinarija Tomić predstavlja Tomić Pošip 2017!

Kad se odlučite na posjet prekrasnom obiteljskom zdanju vinarije Tomić u uvali Mina u Jelsi na Hvaru, bit će vam jasno zašto se ovdje „pije na ure, ne na litre“.

Sjajna lokacija na najsunčanijem hrvatskom otoku, kao i pogodna klima, omogućuju da upravo ovdje odlično uspijeva pošip, koji se smatra jednom od najpotentnijih dalmatinskih bijelih sorti te se nalazi na samom vrhu hrvatskih bijelih sorata.

Pošip vinarije Tomić, vrhunsko je suho sortno bijelo vino, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.

U njemu se kriju specifične sortne arome marelice i drugog južnjačkog voća, kao i svježih citrusa te mediteranskih biljaka (smilje, eterično bilje).

vinarija-tomic

Tomić Pošip 2017. gusto je vino, zlatnožute boje, živahnog odsjaja te bogate, elegantne i raskošne aromatike.

Prvi nos odaje miris zrelog žutog voća, banane, vrlo zrele žute jabuke, breskve, mediteranskog bilja, miris koji podsjeća na vaniliju.

U ustima sjajno uravnotežene svježine sa kremoznošću i mekoćom vina punog, trajnog a nenametljivog okusa sa putrastim završetkom na nepcu.

Ugodna mineralnost bridi na završetku okusa, koja ostavlja nježnu ugodnu svježinu u ustima. U aftertasteu ostaje, uz bananu, korica granny smith jabuke. Odlično izbjegnuta grubost od sortne gorčine u vinu. Izuzetno slasno vino u ustima.

Tomić Pošip 2017. servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C, a odličan je pratitelj strukturiranim uravnoteženim jelima srednje do izražene aromatike.
Vino koje će sjajno popratiti i oplemeniti razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i pikantnija jela poput pesta te raznih sireva.

sebastijan-tomic

„Proizvodnja vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti velika je turistička vrijednost i doprinos enogastronomskoj ponudi svakog kraja. Možemo biti sretni i ponosni na sva prirodna bogastva koja su nam dana.

Na nama je samo da iz njih izvučemo najviše i najbolje što možemo i zbog toga se trudimo stalno ulagati u nova znanja i povećavati kvalitetu naših vina“, objašnjava Sebastijan Tomić.

Grožđe ove autohtone sorte dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka na području
Agera između Jelse i Staroga Grada, te na južnoj strani u vinogradima oko Milne i Hvara.

U vinariji Tomić ništa se ne prepušta slučaju. Pomno se pazi na svaki detalj, kako u interijeru same vinarije i vinskog podruma, tako i u proizvodnji vina. Upravo vas zbog toga ovaj Pošip, kao autohtonasortna zvijezda, neće ostaviti ravnodušnim.

Uz dopuštenje: Light komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button