Najljepša seoska gospodarstva na obali Jadrana

Za sve koji ljeto žele okusiti u tradicionalnom duhu Dalmacije ili Istre, okusiti pravi domaći pršut, kruh ispod savršene peke i kapljicu vina iz konobe domaćina te uz to možda zajahati konja ili prošetati netaknutom prirodom, a uz to biti tik do mora donosimo vodič po najboljim gospodarstvima Hrvatske.

Agroturizam Tomić

tomic_brac
Tradicijske običaje i gastronomiju u središtu otoka Brača vodi obitelj Tomić koja se nalazi u Gornjem Humcu, u sklopu obiteljske kuće stare 800 g. Na 6 kilometara udaljenom ranču “Košer” pak, vlasnici uzgajaju konje, mule, magarce, koze, janjad, ostale domaće životinje, ali najveći dragulj u sklopu ranča – uz obalu – prekrasna je plaža “Paklina” s čak tri bajkovito uvale.

Proučite kakvi su smještajni kapaciteti i tradicionalna konoba: Agroturizam Tomić

Agroturizam Štefanić

agroturizam_stefanic
U selu Štefanić pored Motovuna nalazi se istoimeno imanje poznato po rodnosti voćaka karakterističnih za mediteransko, ali i kontinentalno područje. Upravo zato, ponuda Agroturizma Štefanić temelji se na proizvodnji i uživanju u proizvodima od voća. Na tanjurima ćete pak pronaći domaće meso, pršut, kobasice, žlomprt, zarebnjak, pancetu, a zabaviti ćete se obilaskom najočuvanijeg srednjovjekovnog grada u Istri, koji je postao popularan zahvaljujući filmskom festivalu što se u Motovunu.

Detaljnije i korisne informacije: Agroturizam Štefanić

Istarski agroturizam Ograde

agroturizam-ograde
U idiličnoj Istri, nedaleko od Žminja naići ćete na tradicionalne običaje i hranu u savršenom prirodnom okruženju agroturizma Ograde. Za sve koji žele iskusiti rekreativno jahanje uz pratnju kroz prirodu, kuhanje tradicionalnih jela, spremanje zimnice, predenje vune i pletenje košara – istarsko eko imanje Ograde, nedaleko Žminja pravi je odabir. Zanimljivo je da ne morate sve platiti, već možete nešto i „zaraditi“.

Saznajte više: Agroturizam Ograde

Baćulov dvor

baculov_dvor
Baćulov dvor smjestio se u Dragi, jednom od zaselaka Primoštena Burnjeg, a predstavlja jedinstven primjer tradicionalnog promišljanja življenja u suglasju s prirodnim i okolišem.

U sklopu Baćulovog dvora moći ćete kušati svježe ubrano i kuhano povrće, pršut, ovčji sir u maslinovu ulju, specijalitet dvora – varivo od žitarica, primoštenski gulaš, janjetinu ispod peke te nadasve poznato vino Babić. Posjetitelji će naučiti što su „balci“ – koji su se nekoć koristili za sušenje poljoprivrednih plodova poput smokava i višanja, a vlasnici imanja pokazati će svojim dragim gostima još mnogo prekrasnih detalja iz ne tako davne prošlosti.

Dodatni detalji na: Baćulov dvor

Luksuzniji ruralni turizam Dva Baladura

istra_deluxe
Ruralni turizam u Istri na nešto luksuzniji način Dva Baladura nalazi se u oazi mira i zelenila svega 12 kilometara udaljen od Rovinja. Ako ste željni istraživanja prirodnih i kulturnih ljepota u neposrednoj blizini imanja naići ćete na Dvigrad – gradić bez stanovnika i Romualdovovu špilju dugu 105 metara. Nadomak Dva Baladura nalazi se i Limski zaljev poznat po uzgoju ribe, dagnji i kamenica. Na Limskom zaljevu nalazi se i atraktivno penjalište te Gusarska špilja do koje se može stići jedino morem.

Još detalja o smještaju i grstronomiji nađite na: Dva Baladura

Etnoland Dalmati

dalmati
Etnoland Dalmati otvorio je svoja vrata posjetiteljima u svibnju 2007. godine, a sastoji se od niza objekta koje svjedoče život na škrtoj zemlji ovoga prostora. Na površini od 15 tisuća kvadratnih metara prostiru se stare dalmatinske kuće, staje za životinje, guvna, radionice starih zanata, kolarišta, restoran pod nadstrešnicom i suvenirnice – male dalmatinske tržnice.

Sve o pravim tradicionalnim užitcima: Etnoland Dalmati

Facebook Like Button