Vino i delicije u domaćinstvu Barakola

Kmetija na slovenskom, ili domaćinstvo na hrvatskom, predivno imanje Barkola nalazi se u srcu Donje Vipavske doline. Dolina, poznata po rodnoj zemlji i vrijednim rukama njenih stanovnika, oduvijek je proizvodila odlična vina. Među onima, koji su svijesni bogastva prirode, je i domačinstvo Barkola.

Susret alpskog i mediteranskog podneblja pušta na terasastom vinogradu poseban pečat i jako ugodno utječe na rast vinove loze te dozorevanje grožđa. Samo iz takvog bobica mogu se izraditi puna, mineralna i harmonična vina, bogate strukture i nježnih kiselina.

barokolo-1Na mjestu, gdje danas stoji Kmetija Barkola, je krajem 19. vijeka bila gostiona, u kojoj su si preci ovog domaćinstva zarađivali za kruh. Ali nesretna okolnost je za uvijek promjenila njihovu sudbinu. Tadašnji gospodar je za vrijeme 1. svijetskog rata izgubio nogu. Kao nadoknadu je primo status ribarskog pazitelja i pravo na prijevoz putnika preko rijeke sa čamcem, takozvanom barkom. Tako je domaćinstvo dobilo današnje ime. Poslije 1. svijetskog rata domaćinstvo je dobilo novo ruho, ali obitelj nije više radila u ugostiteljstvu. Starosjedioci su se bavili prodajom poljoprivrednih proizvoda, pa i vina. Specializacija u vinogradarstvu u ovoj obitelji krenula je tijekom u 90-tih godinama 20.stoljeća.

Danas zajedničkim rukama obitelj obrađuje 14ha zemlje, od toga je 10ha vinograda koji su uključeni u integriranu proizvodnju grožđa. Proizvode bijela i crvena suha, mirna vina.
Sorte koje prevladavaju su Chardonnay, Rebula, Sauvignon, Sivi Pinot, Cabernet Sauvignon i Merlot. Vina, tako sortna kao i vrstna, prodaju u bocama ili otvorena.

Na ovom bajkovitom domaćinstvu žive četiri generacije obitelji Kavčič i nastavljaju sa više od stoljeća starom tradicijom utkanom u svaki segment njihove proizvodnje hrane i vina.. Medju domaćim proizvodima, ističu se marmelade, sokovi, suhomesnati proizvodi: pršut, salame, panceta, vratina.

Pratite leptira do Kmetije Barkola, mirisni okusi tradicije će vam dokazati kvalitetu proizvoda, kao i mladi par pun entuzijazma Tadej Kavčič i Sanja. I kao što bi mladi gazda rekao »Za dobro vino moraš biti sjena vinove loze.«

Kontakt:
Kmetija Barkola
Sanja Ribolica Kavčič
kmetijabarkola@gmail.com
sanja.ribolica@gmail.com
tel: 00386 31 852 067
Draga 2
5294 Dornberk

Facebook Like Button