Vinoretum vizija!

Kao što izvorno Arboretum predstavlja izdvojeni prostor zasađen brojnim biljnim vrstama primarno drvećem ( a jedan od svjetski poznatih Hrvatski arboretuma je Trsteno kod Dubrovnika) naša je inačica ime VINORETUM perceptivna je poveznica našem projektu kojim posvećujemo dužno štovanje i pažnju njegovanju Hrvatske tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

Povijesne činjenice prostor Mediteran kojem pripada i Hrvatska pridaju epitet kolijevke kulture u razvoju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina koje sa do danas proširila cijelim svijetom.

vinoteka vina miramarska ulica zdjelarevic

Razne povijesne mijene i društvena uređenja na različite načine kroz povijest su utjecale na dinamiku razvoja kulture vina. Činjenica je da je upravo vinova loza prije doba industrijalizacije imala značajan egzistencijalni faktor života u ruralnim područjima a posebno na brojnim otocima Mediterana.

Ne zaboravimo i činjenicu da su brojni iseljenici iz Europe uključivo i Hrvatske, kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina prenijeli put sjeverne i južne Amarike, Austalije, Novog Zelanda, Afrike a danas i šire po svijetu.

Dok su se drugdje po svijetu dinamično razvijali kroz period bivše države ograničavajući zakonski okviri usporili su razvoj privatnog poduzetništva u vinarstvu.

vinoteka miramarska visnja zdjelarevic

Konačno za nas u Hrvatskoj nova era uzleta i evaluacije vinarstva nastupila je pojavom prvih malim obiteljskih vinarija počevši od predratne 1985 sa vinarima ( Enjingi, Zdjelarević, Plenković, Plančić, Katunar, Skaramuća, Lebar, Matanović ..… ), nastavno i brojnim drugima koji su do današnjih dana zahvaljujući intenzivnom rastu turizma i konzumacije vina Hrvatsko vinarstvo uzdigli do nestvarnih preko 2.500 malih obiteljskih vinarija.

Usprkos tom brzom razvoju zbog svoje veličine i produkcije koja je u odnosu na ukupnu svjetsku produkciju vina i nadalje vrlo mala, Hrvatska ipak nije i ne može biti značajan faktor u svjetskim trgovinskim tokovima vina.

Važnija činjenica od toga je to da je Hrvatska danas svojim bogatstvom regionalne različitosti te brojnim autohtonim sortama i kvalitetom postala prava mala draguljarnica svjetske vinske scene.

Upravo na tom tragu našem projektu VINORETUM Croatian fine shop, kroz našu vinoteku maloprodaju i web prodaju (web u izradi) te putem udruge VINORETUM cilj NAM je usmjereno pratiti te javno komunicirati i promovirati najbolje od najboljeg na Hrvatskoj vinskoj sceni.

zdjelareevic vina vinoteka miramarska

Pridružite nam se i uživajte na tom beskrajnom putu vinskog uživanja i hedonizma.
Živjeli!
Davor Zdjelarević i Višnja Žugaj Zdjelarević

VINORETUM se nalazi na adresi: Miramarska 24, 10 000 Zagreb
Posjetite nas i na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram profilu!

Facebook Like Button