Vinska škola za početnike

Mnogo puta smo pomislili kako je zapravo lijepo znati barem neke osnovne informacije o, kako ga zovu božanskom napitku, vinu. Bilo da volimo više popiti kapljicu crvenog, bijelog, ili rozea lijepo je znati kada se koje vino servira, uz koje jelo, za koje prigode ide neko mirno ili pjenušavo vino ili u konačnici što je najbolje popiti na kraju danu pred počinak.

Krenuvši u istraživanje putem interneta ili u potrazi za nekom konkretnom knjigom naišli smo često na veliku količinu informacija koje smo teško sustavno zapamtili i primijenili. Vjerujte ništa nije bolje u učenju osnova o serviranju i kušanju vina nego kada čujete „živu“ riječ i tumačenja obrazovanog sommeliera. Tada će vam sva prikupljena literatura biti puno prihvatljivija i bolje ćete zapamtiti sve pročitane instrukcije.

jelena-skola-1

Otišli samo na radionicu sommelierke Jelene Šimić Valentić ne bi li vidjeli hoćemo li otići sa znanjem kojeg se nećemo posramiti na vlastitoj zabavi, proslavi s poslovnim partnerima ili u neobveznom razgovoru s konobarom u nekom restoranu pri naručivanju vina.

Savjeti koje smo naučili na Prvom susretu s vinom na Vinskoj školi Jelene Šimić Valentić
U ugodnoj atmosferi u svega 2 sata savladali smo savjete od otvaranja boce do saznanja da se rakijice koje nam obično nude po restoranima nisu nikako dobre kao aperitiv. Zašto, pa to je pradavni običaj? Zato što takva pića iznimno utrnu pupoljke jezika i nepaca te nakon toga hrana više nema isti okus. Odličan aperitiv je pjenušavo vino bio da je to prosecco iz Italije, ili sekt iz Njemačke, možda španjolska cava ili šampanjac iz Champagne, nećete pogriješiti niti s jednim.

jelena-skola-2Serviranje i čuvanje vina
Vino je jako važno servirati u pravilnoj čaši, jer čaša je ta koja također uvjetuje okus pojedinog vina. Za posluživanje vina na pravilnoj temperaturi najuputnije je pročitati etiketu na boci.
Dekanter nije vaza za cvijeće više u vašem stanu. Dekanter služi kako bismo vino dekantirali. Što točno znači dekantirati vino? To znači odvojiti talog u starijim ili arhivskim crvenim vinima, a kako bi se vino povezalo s kisikom zbog čega će se buke vina potpuno otvoriti.
Vino koje imate u domu, a niste ga popili do kraja treba čuvati u uvjetima i tako da temperatura ne oscilira, da vina nisu na izvoru jak svjetlosti ili visokih temperatura, sunca.

Osjetilna analiza vina
U prvim susretima s vinom bitno je na samom početku pomirisati čep koji ne smije imati nikakve mirise po trulom papiru, ili zapuhe teških mirisa. Čep smije mirisati isključivo na vino. Kada se vino natoči u čašu bitno je pogledati boju, bistroću, pjenušavost u slučaju pjenušavih vina, fluidnost, intenzivnost, kompleksnost i kakvoću.

Vinoteke i kupovina
Nemojte se bojati ući u vinoteke. Možete kupiti sjajna vina, imate mogućnost izbora kupiti i vina do pedeset kuna koja su sjajna za vrijednost izdvojenog novca. U vinotekama koje brinu za svoje klijente, često ćete pronaći i vidjeti na degustacijskom stolu nekoliko uzoraka koja trebate uvijek probati.

Izdvojeno

> Kiseline su život i poletnost u vinu, nikada nećemo reći da je vino „kiselo“, nego je vino svježe
> Vjerujte sommelieru za preporuku vina

Mnogo više detalja i informacija svakako možete saznati na odličnim radionicama i stupnjevima u Vinskoj boutique školi Pupetris pod stručnim vodstvom sommelijerke Jelene Šimić Valentić koja posjeduje diplomu Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommeliere Internationale, te je polaznica treće razine WSET –a najprestižnije svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim pićima.

Uz dopuštenje: Sommelierka Jelena Šimić Valentić (sve fotografije)

Facebook Like Button